"Juuri nyt, kun pitäisi torjua ilmaston lämpenemisestä, luovutaan ekologisesta tavasta kuljettaa matkustajia ja rahtia samassa autossa", päivittelee Seppo Vuokko - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

"Juuri nyt, kun pitäisi torjua ilmaston lämpenemisestä, luovutaan ekologisesta tavasta kuljettaa matkustajia ja rahtia samassa autossa", päivittelee Seppo Vuokko

"Miksi matkahuollot on siirretty monilla paikkakunnilla jonnekin helvetin kuuseen?" luontotoimittaja ihmettelee.
Sanne Katainen
Matkahuolto ei ole enää kuin ennen.

Luontotoimittaja Seppo Vuokko kritisoi MT:n vieraskolumnissaan rajusti matkahuoltoon tehtyjä muutoksia.

"Kun linja-autoliikenne kehittyi 1930-luvulla koko maan kattavaksi järjestelmäksi, sai joku erinomaisen idean: perustetaan liikenteen solmukohtiin toimitilat, joissa matkustajat voivat odotella bussiaan, kuljettajat levähtää ja siirtää tavarat linjalta toiselle. Syntyivät linja-autoasemat ja niistä vastaamaan Linja-autoliitto. Se perusti Matkahuollon 1933", Vuokko taustoittaa.

Hän kehuu ajatusta nerokkaan ekologiseksi. "Miksi siitä on nyt luovuttu? Miksi matkahuollot on siirretty monilla paikkakunnilla jonnekin helvetin kuuseen?" Vuokko kysyy.

Näin Matkahuollon liikeidea on Vuokon mukaan tuhottu, ja samalla ovat mennyttä ne merkittävät edut, joiden varaan Matkahuolto aikanaan perustettiin.

"Juuri nyt, kun pitäisi torjua ilmaston lämpenemisestä, luovutaan ekologisesta tavasta kuljettaa matkustajia ja rahtia samassa autossa."

Rahti piti yllä linja-autoliikennettä sielläkin, missä matkustajamäärät eivät siihen riittäneet. Toimitilat olivat lähellä asiakkaita ja siirrot autoihin ja toimitiloihin kävivät linja-autojen normaalien pysähtymisten yhteydessä. Kuljetukset olivat nopeita, ja Matkahuolto olikin yliveto erilaisten tuoretavaroiden – kukkien, vihannesten, hedelmien – ja kiireellisten tavaratoimitusten kuten varaosien toimituksessa, Vuokko muistelee.

Hän toteaa, että nykyisin tilanne on toinen, ja jopa Posti toimii jo matkahuoltoa paremmin. "En olisi uskonut nykytilanteessa päätyväni kehumaan Postia, mutta näin tässä taisi käydä."

Lue kolumni kokonaan: Ei ole matkahuolto entisellään

Lue myös: Energiateollisuus antaa tukensa tutkijoiden ehdotukselle polttoaineiden päästökaupasta

Lue lisää

Koronavirus on siirtänyt shoppailua verkkoon – kotitoimitusten määrä on kasvanut Postilla ja Matkahuollolla räjähdysmäisesti

Lakko karsi asiakkaita – yrittäjäkyselyn mukaan moni vähensi asiointia Postin kanssa lakon seurauksena

Postin lakon vaikutuksia: Matkahuollon palveluiden kysyntä räjähti, Kelan etuuksien maksaminen saattaa viivästyä

Matkahuolto haluaa mullistaa paketti- ja matkustajaliikenteen – työn alla joukkoliikenteen yhteisiä matkaketjuja