Suomen asevienti kasvanut huomattavasti – eniten Suomi vei maailmalle viime vuonna pienaseita - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Suomen asevienti kasvanut huomattavasti – eniten Suomi vei maailmalle viime vuonna pienaseita

Suomi on lakannut myöntämästä uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan, Arabiemiirikuntiin ja Turkkiin, mutta päätökset eivät näy vielä tilastoissa.
Suomi on vienyt maailmalle muun muassa Patrian AMV-panssariajoneuvoja. Lehtikuva / Pekka Sakki

Suomi vei aseita ja sotatuotteita muihin maihin viime vuonna hieman yli 205 miljoonalla eurolla, selviää riippumattoman ajatushautomo SaferGloben raportista.

"Suomen asevienti on kasvanut huomattavasti. Se on nyt viime vuosina ollut keskimäärin kaksi kertaa suurempaa kuin tilastojakson (2002–2018) alkuaikoina", kommentoi STT:lle SaferGloben toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen.

Suomen aseviennistä hieman yli 128 miljoonaa euroa tuli sotatuotteista. Lähinnä metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön tarkoitettuja siviiliaseita vietiin ulkomaille hieman alle 77 miljoonalla eurolla.

Eniten asevientiä Suomella oli Euroopan unioniin ja toiseksi eniten Lähi-itään. Suurimmat vientimaat olivat Puola, Yhdysvallat, Ruotsi, Turkki, Oman, Ranska ja Arabiemiirikunnat.

"Siviiliaseita vietiin viime vuonna eniten Yhdysvaltoihin, kuten myös aikaisempina vuosina. Muut näistä maista olivat sellaisia, joihin vietiin suurimmaksi osaksi sotatuotteita."

Pääsääntöisesti Suomen suurin vientiluokka on vuosittain ollut sotilasajoneuvot eli käytännössä panssariajoneuvot.

"Muita tuotteita, joita Suomesta paljon viedään, ovat tarkkuuskiväärit ja patruunat, joissa suomalaistuotteet kuuluvat maailman parhaimpiin. Jos katsotaan viime vuotta, vietiin euromääräisesti eniten pienaseita, joihin kiväärit myös kuuluvat."

Lähi-itä on viimeisen neljän vuoden aikana noussut merkittäväksi Suomen vientialueeksi. Tärkeimpiä vientimaita Lähi-idässä ovat olleet Saudi-Arabia, Arabiemiirikunnat ja Turkki.

Suomi on kuitenkin lakannut myöntämästä uusia asevientilupia näistä kaikkiin. Asevientilupien myöntäminen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin keskeytettiin marraskuussa 2018 Jemenin sodan takia. Turkin osalta päätös tehtiin tässä kuussa maan hyökättyä Syyriaan.

Vielä asevientilupia koskevat päätökset eivät kuitenkaan tilastossa näy.

"Myönnetyt asevientiluvat ovat voimassa vuosia. Jos vanhoja lupia ei peruta, kuten Suomi ei ole tehnyt, voi vienti vanhoilla luvilla jatkua, vaikka uusia lupia ei myönnettäisi", Paasonen toteaa.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius tyrmää tähän asti tehdyt lupapäätökset riittämättöminä.

"Olemme sekä Jemenin sodan osapuolten että Turkin suhteen tehneet työtä sen eteen, että jo olemassa olevia lupia peruttaisiin", Lodenius kommentoi STT:lle.

Lodenius toteaa, että lupien perumisesta on käyty keskusteluja useamman vuoden ajan myös puolustusteollisuuden kanssa.

"Inhimillisesti ymmärrämme yritysten ongelman, mutta toisaalta katsomme, että asekauppa on perusluonteeltaan sellaista, että kyllä yritykset tietävät toimivansa riskialueilla."

Puolustusministeriön mukaan esimerkiksi Turkkiin jo myönnettyjä lupia ei tarvitse perua, koska luvat eivät koske ase- tai ampumatarvikkeita. Ministeriön mukaan Suomi on vienyt Turkkiin pääasiassa ajoneuvoihin käytettävää suojausterästä.

SaferGloben Paasonen puolestaan huomauttaa, että Suomi oli kiristänyt viennin linjaa Saudi-Arabiaan jo ennen viime marraskuun asevientilupapäätöstä.

"Esimerkiksi viime vuonna Saudi-Arabian vienti oli aika vähäistä."

Suomi vei aseita viime vuonna kaikkiaan 70 maahan. Uusina maina joukossa olivat Moldova ja Kirgisia, joihin molempiin vietiin kivääreitä alle 20 000 eurolla.

SaferGloben julkaisema asevalvontaraportti perustuu puolustusministeriöltä, ulkoministeriöltä ja Tullilta saatuihin tietoihin.

Lue lisää

Valtioneuvosto pyörsi Suomen aiemman päätöksen ja myönsi kesken koronakriisin asevientiluvan Arabiemiraatteihin – Puolustusministerin mukaan kyse ajoneuvojen akselistoista ja vaihteistoista

Sako sai luvan viedä tarkkuuskivääreitä lisävarusteineen Uzbekistaniin

Suomi myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun puolivälissä

Raportti: Suomesta vietiin aseita ennätyksellisen moneen maahan