Verottaja hyväksyi verotietojen salauksia myös alle satatonnia tienanneille - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Verottaja hyväksyi verotietojen salauksia myös alle satatonnia tienanneille

Hakijat eivät ehkä tienneet verotettavan tulonsa määrää, kun he ovat tehneet hakemuksia.
Medialle suoraan luovutetuista verotiedoista puuttui tänä vuonna ainakin yli 200 suurituloisen tiedot. Lehtikuva / Sami Halinen

Verohallinto on hyväksynyt myös alle 100  000 euroa tienanneiden hakemuksia siitä, että heidän verotietojaan ei luovutettaisi suoraan medialle, kertoo johtava lakimies Matti Merisalo STT:lle.

Hakemukset ovat kuitenkin olleet turhia, sillä verottaja toimittaa vain vähintään 100  000 euroa tienanneiden tiedot suoraan viestimille.

Yhteensä hakemuksia on hyväksytty 233. Niistä 18 on koskenut alle 100  000 euron tulot saaneita. Aiemmin hakemusten kokonaismääräksi on kerrottu 231.

Asiasta uutisoi aiemmin Talouselämä.

Merisalo sanoo STT:lle, että alle 100  000 euroa tienanneiden henkilöiden hakemusten käsittelystä ei ollut haittaa, vaikka tietojen suora luovutus ei olisi koskenut heitä. Hän arvioi, että hakijat eivät ehkä tienneet verotettavan tulonsa määrää, kun he ovat tehneet hakemuksia.

"Voi olla, että siinä vaiheessa, kun hakemus on tehty, heidän verotuksensa on ollut vielä auki."

Hänen mukaansa on mahdollista, että kyse oli myös väärinkäsityksestä, jossa hakijat ovat luulleet, että verotietojen suora luovutus koskee kaikkia suomalaisia.

Verohallinto ei ehtinyt käsitellä kaikkia hakemuksia, koska niitä saapui liian myöhään. Käsittelemättömiä hakemuksia jäi Merisalon arvion mukaan parisataa. Hän ei kommentoi niiden tulojakaumaa.

Verohallinto kertoo tehneensä linjauksensa verotietojen luovutuksesta syyskuussa, kun yksittäinen asiakas pyysi, että hänen nimensä poistetaan medialle suoraan luovutettavasta suurituloisten listasta.

Asiakas perusteli asiaa tietosuoja-asetuksen vastustamisoikeudella.

Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo sanoo, että asia ei ole tullut Verohallinnossa aiemmin esille, eikä hän osaa sanoa, miksi.

"Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ovat sangen laajat, ja sen vaikutukset muun muassa Verohallinnon toimintaan ovat moninaiset. Joskus käy niin, että jotkin asiat eivät tule eteen ennen kuin yksittäinen asia joudutaan ratkaisemaan", hän sanoo.

Medialle suoraan luovutetuista verotiedoista puuttui tänä vuonna ainakin yli 200 suurituloisen tiedot. Yli 100  000 euroa tienanneet suomalaiset pystyivät ensi kertaa vastustamisoikeuden avulla estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla. Vastustamisoikeutta ei voi käyttää, kun tietojen käsittely on tarpeen lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi.

Muutoksen takana on EU:n yleinen tietosuoja-asetus, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa henkilötietojen suojaa.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta. Osa tuntemattomammista nimistä voi kuitenkin jäädä löytymättä.

Merisalo painottaa, että heillä on artiklat ja pykälät siitä, mihin Verohallinnon päätös perustuu.

"Kyse on ollut yksinkertaisesti siitä, että tämä tietojen poimiminen ja luovuttaminen medialle suurituloisista ei ole Verohallinnon lakisääteinen velvoite, vaan julkisuuslaissa sanotaan, että Verohallinto voi harkinnanvaraisesti toimittaa tällaista tietoa. Tietosuoja-asetuksen mukaan rekisteröidyllä on tällaisessa tilanteessa oikeus vastustaa tietojensa luovuttamista", Merisalo sanoo.

Muun muassa Journalistiliitto ja Medialiitto kantelevat oikeuskanslerille verottajan päätöksestä. Journalistiliitto vaatii selkeyttä tulkintalinjauksiin. Oikeuskanslerin halutaan selvittävän, millä kriteereillä Verohallinto on punninnut henkilökohtaisia syitä suhteessa sananvapauteen.

Ahon mukaan tietosuoja-asetuksesta ei nyt ole selkeää asetusta, minkä vuoksi viranomaiset voivat itse tulkita perusteita.

Suomen Kuvalehti uutisoi maanantaina, että verottaja linjasi tietojen salaamisesta suullisesti ilman yhtään asiakirjaa. Merisalon mukaan Verohallinnolla ei ole mitään määrämuotoa, miten hallinnolliset linjaukset tehdään.

"Linjaus on tehty keskusteluiden pohjalta, eikä siitä ole olemassa linjausmuistiota, jossa se juridiikka olisi avattu. Juridiikka on avattu kaikissa päätöksissä, joita me asianomaisille hakijoille olemme lähettäneet."

Hänen mukaansa Verohallinto ei katsonut aiheelliseksi kirjoittaa asiaa muistiomuotoon.

Harkitsitteko juridista punnintaa tehdessänne missään vaiheessa, että kirjallinen muistio tehtäisiin?

"Katsoimme, että pärjäämme tällä mallilla. Katsoimme, että emme tarvitse erikseen kirjallista muistiota. Sovelletut lainkohdat ja perustelut ovat yksittäisissä päätöksissä", hän sanoo.

Merisalon mukaan Verohallinto ei käyttänyt linjauksen tekemisessä ulkopuolisia asiantuntijoita. Linjauksen tekemiseen osallistui yhteensä viisi juristia, ja asiaa mietittiin noin kaksi viikkoa.

Lue lisää

Energiapuun tekemisen verotus

Kaivoslaki ja yritystukien järjettömyys

Yritykset kannattavat voimakasta veroelvytystä talouden käynnistämiseksi, kertoo kauppakamarien kysely

Ei kuitata koronaa lisäveroilla