LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Ministeri Kiuru: Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisessä sekä hyvää että uhkaavaa

Yrityksen suurempi koko yleensä merkitsee terveyspalveluissa myös tasaisempaa laatua.
Ministeri Kiuru kommentoi terveysyritysten yhdistymisaikeita. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) näkee terveysjättiläisten Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisessä sekä hyvää että huolestuttavaa.

Kaupan toteutumisen uhkaavana piirteenä hän mainitsee mahdollisen kilpailun vähenemisen. Suomeen jäisi yhdistymisen jälkeen vain kaksi ylivoimaisen suurta terveyspalvelujättiä. Toinen on Terveystalon ja Attendon terveyspalvelujen yhdistymisestä alkuvuonna syntynyt yritys.

"Voi olla, että se olisi omiaan vähentämään kilpailua, kun alalla olisi kaksi isoa terveysjättiä, jotka voisivat sanella joissakin tapauksissa alan ehtoja", Kiuru kommentoi STT:lle puhelimitse tiistaina.

Toisaalta kauppa tukisi kuitenkin hallituskauden tavoitetta hakea terveysalan kasvua myös ulkomailta.

"Käsittääkseni yrityskaupalla pyritään terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja sitä kautta näiden palveluiden isompaan kaupallistamiseen myös isommilla markkinoilla kuin Suomessa."

Kiurun mukaan yrityksen suurempi koko yleensä merkitsee sitä, että terveyspalveluihin saadaan tasaisempi laatu.

Pihlajalinna-kaupan jälkeen Mehiläisellä olisi yksityisistä sote-palveluista noin 23 prosentin markkinaosuus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeri Krista Kiuru lupaa laittaa maatalouslomituksen vihdoin kuntoon – "Minulle ei riitä, että 20 vuotta on puhuttu, nyt on myös tehtävä"

Ministeri Kiuru lupaa nuorille ensiavun mielenterveysongelmiin kouluterveydenhoitajalta – "Yhteiskunnalla ei ole varaa siihen, että parhaassa kasvuiässä olevat nuoret joutuvat kärsimään näin paljon"

Ministeri Kiuru on valmis lisäämään sanktioita ja sakkoja, jotta vanhustenhoidon laiminlyönnit saadaan kuriin – "Yksityisten hoivakotien yhteiskunnalta saamat voitot ovat olleet ylimitoitettuja"