Maanteiden talvihoitoon lisärahaa – liki puolet yksityishenkilöistä tyytyväisiä teiden talvikunnossapitoon - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Maanteiden talvihoitoon lisärahaa – liki puolet yksityishenkilöistä tyytyväisiä teiden talvikunnossapitoon

Talvihoidosta tulevan palautteen määrä on kasvanut voimakkaasti.
Autoliikennettä lumisateessa Espoon Tuomarilassa 8. tammikuuta 2019. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Väylävirasto ja alueelliset ELY-keskukset käyttävät tänä talvena maanteiden talvihoitoon arviolta 117 miljoonaa euroa, mikä on noin kuusi miljoonaa euroa enemmän kuin viime talvena. Toissa talveen verrattuna on saatu 12 miljoonaa euroa lisää teiden auraukseen ja muuhun talvihoitoon.

Talvikunnossapidon hoitoluokkia nostettiin viime vuodenvaihteessa useilla teillä. Noin 90 prosenttia tieliikenteestä kulkee nyt korkeimpien talvihoitoluokkien teillä.

Teiden talvihoidon toimintalinjat laitettiin vuosi sitten kokonaan uusiksi. Ne määrittävät muun muassa sen, miten tiet jaetaan eri hoitoluokkiin.

"Erityisesti kiinnitetään huomiota vilkkaisiin teihin ja raskaan liikenteen kannalta tärkeisiin teihin", sanoi tieliikennejohtaja Pekka Rajala Väylävirastosta.

Tienkäyttäjät ovat teiden talvikunnossapitoon jonkin verran aiempaa tyytyväisempiä. Väyläviraston tekemän kyselyn mukaan viime talvena yksityishenkilöistä lähes puolet oli tyytyväisiä talvikunnossapitoon. Toissa talvena tyytyväisiä oli vain kolmannes vastaajista.

Talvihoidosta tulevan palautteen määrä on kasvanut voimakkaasti, kertoi asiakaspalvelupäällikkö Katariina Korteoja Liikenteen asiakaspalvelusta.

"Varmaan yksi syy on talvien muuttuminen hyvin erikoisiksi ja erilaisiksi", Korteoja sanoi tiedotustilaisuudessa.

Korteojan mukaan palautteen määrän kasvuun vaikuttavat ilmastonmuutos ja keliolosuhteet, mutta myös uudet kanavat, joiden kautta ihmiset voivat antaa palautetta.

Eniten yhteydenottoja tulee lumenpoistoon ja liukkaudentorjuntaan liittyvissä asioissa.

"Ja kuinka ollakaan, ihmisillä on kannanotto (teiden) suolaukseen, sekä puolesta että vastaan. Näitä me käsittelemme paljon", Korteoja kertoi.

Lisäksi tienkäyttäjät antavat palautetta muun muassa urakoitsijoiden toiminnasta, tienpinnan epätasaisuuksista ja liikennemerkkien näkyvyydestä.

Lue lisää

Karo Kovalainen kyllästyi kotiseutunsa heikkoon tienpitoon ja teki kantaa ottavan videon: "Meitä maaseudun asukkaita ei kuunnella"

Yksityisautoilijoiden tyytyväisyys teiden talvikunnossapitoon on kohentunut Keski- ja Itä-Suomessa – jopa puolet oli tyytyväisiä viime talvena

"Täysin ainutlaatuista, ettei maitoautolla pääse valtion tielle" – Kuhmolaisviljelijä ikuisti surullisen maidon tyhjennyksen videolle

Meijeri: Tienhoidon puutteet aiheuttivat sohjokriisin – "Tämä on ollut pitkin vuotta nähtävissä"