USA:n turvallisuusviranomaiset varoittavat vieraiden maiden sotkeutumisyrityksistä ensi vuoden presidentinvaaleihin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

USA:n turvallisuusviranomaiset varoittavat vieraiden maiden sotkeutumisyrityksistä ensi vuoden presidentinvaaleihin

Venäjä, Kiina, Iran ja muut pahantahtoiset toimijat yrittävät kaikki sotkeentua äänestysprosessiin tai vaikuttaa äänestäjien käsityksiin.
Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön mukaan Venäjä pyrki vaikuttamaan vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Lehtikuva/AFP

Yhdysvaltojen ulkomaiset vastustajat yrittävät sotkeutua vuoden 2020 presidentinvaaleihin, varoittavat maan turvallisuus- ja tiedusteluviranomaiset yhteisessä lausunnossaan. Lausunnon ovat allekirjoittaneet muun muassa puolustusministeriö ja FBI.

Tiedusteluviranomaisten mukaan toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että vaalijärjestelmää olisi onnistuttu vaarantamaan tai häiritsemään niin, että se vaikuttaisi esimerkiksi ääntenlaskentaan.

Silti viranomaiset uskovat, että Yhdysvaltain vastustajat haluavat heikentää maan demokraattisia instituutioita ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen sekä valtiojohtoon.

"Venäjä, Kiina, Iran ja muut pahantahtoiset toimijat yrittävät kaikki sotkeentua äänestysprosessiin tai vaikuttaa äänestäjien käsityksiin", lausunnossa todettiin.

Yhdysvallat syyttää Venäjää vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Asia kuohuttaa Yhdysvalloissa edelleen.

Maan tiedusteluviranomaisten johtajien mukaan Venäjän tiedustelupalvelu oli vastuussa demokraattien tietokoneiden ja viestinvaihdon hakkeroinnista ja yritti murtautua osavaltioiden ja paikallistoimijoiden äänestysjärjestelmiin. Presidentti Donald Trump on silti sitkeästi kiistänyt Venäjän osallisuuden.

Yhdysvallat syyttää myös Venäjän presidentti Vladimir Putiniin kytköksissä olleen trolliarmeijan pyörittäneen massiivista sosiaalisen median kampanjaa, jonka tarkoituksena oli pönkittää Trumpin asemaa ja heikentää hänen kilpakumppaninsa Hillary Clintonin mahdollisuuksia.

Viranomaiset tekevät nyt laajaa yhteistyötä, jotta sama ei pääsisi toistumaan.

"Vaalien turvallisuus on Yhdysvaltain hallinnon tärkein prioriteetti", tuoreessa lausunnossa todetaan.

Lue lisää

Ministeriö vahvisti porojen enimmäismäärät

Hotelli Savonsolmun kiinteistö myytiin huutokaupalla – korkein tarjous 183 000 euroa

Tukes julkaisi ohjeet: Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii itselleen tai lapselle kansanmaskin tai hengityksensuojaimen

Venäjän tulli antoi Suomeen ruualle person Jutan, joka alkaa nyt nuuskia lentoasemalla