Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako

Pääministeri Boris Johnson kävi pyytämässä kuningattarelta parlamentin hajottamista.
Pääministeri Johnson vieraili keskiviikkoaamuna kuningattaren luona pyytämässä parlamentin hajottamista viisiviikkoisen kampanja-ajan aloittamiseksi. Lehtikuva/AFP

Britanniassa puolueet lataavat nyt retorisia aseitaan joulukuun parlamenttivaaleja varten. Keskiviikkona konservatiivipääministeri Boris Johnson vannoi – jälleen kerran – saavansa maan EU-eron hoidettua määräaikaan eli tammikuun loppuun mennessä. Vastaavaa puhetta on tosin kuultu ennenkin: Johnson vannoi aikoinaan Britannian lähtevän EU:sta sovitusti lokakuun lopussa, mutta ajankohta tuli ja meni eikä Britannia ole vielä pakannut laukkujaan.

Eripurainen maa valmistautuu jo kolmansiin parlamenttivaaleihin neljän vuoden sisällä. Suurin poliittinen kiistanaihe on vuoden 2016 kansanäänestyksen tulos eli Britannian päätös irtautua Euroopan unionista.

Johnson toivoo, että joulukuun 12. päivän vaalit auttaisivat hänen vähemmistöhallitustaan saamaan tarvittavan enemmistön, jotta se voisi saada läpi EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen takarajaan mennessä. Tällä hetkellä konservatiivit ovat kyselyissä ykkösenä, mutta ero kakkosena tulevaan työväenpuolue labouriin on samanlainen kuin edellisissä ennenaikaisissa vaaleissa vuonna 2017. Tuolloin Theresa Mayn johtaman konservatiivipuolueen johto suli vaaleihin mennessä niin, ettei puolue onnistunut muodostamaan hallitusta ilman apupuoluetta.

Johnson vieraili keskiviikkoaamuna kuningattaren luona pyytämässä parlamentin hajottamista viisiviikkoisen kampanja-ajan aloittamiseksi.

"Joulukuussa uuden parlamentin ensimmäisenä työpäivänä alamme työstää sopimuksemme läpimenoa, jotta saamme brexitin hoidettua tammikuussa ja tämän maan potentiaalin valloilleen. Tai sitten, ja tämä on ensi vuodelle toinen vaihtoehto, vietämme koko vuoden 2020 taas viivästysten ja epäröinnin kauhushow'ssa", pääministeri latoi puhuessaan pääministerin virka-asunnon edustalla keskiviikkona.

Johnson ei säästellyt sanojaan myöskään Daily Telegraphiin kirjoittamassaan tekstissä, jossa hän vertasi labourin johtajaa Jeremy Corbynia neuvostojohtaja Josif Staliniin. Johnsonin mielestä työväenpuolue tuhoaisi Britannian vaurauden huikentelevaisilla veronkorotuksillaan.

Corbyn kutsui syytöksiä Twitterissä pötypuheeksi, jota superrikkaat levittävät vältelläkseen lisäverojen maksamista. Hän sanoi kampanjatapahtumassa pitämässään puheessa, että olisi "hyvin erilainen pääministeri".

"Minä en harrasta henkilökohtaisia hyökkäyksiä", hän huomautti.

Corbyn kilvoittelee Johnsonia vastaan mieluummin luokkataistelun kuin Britannian ja EU:n suhteen voimin. Corbynin tiedetään suhtautuvan epäileväisesti unioniin, ja hän on muita puolueensa päähahmoja myönteisempi EU-erolle. Labour on luvannut neuvotella EU:n kanssa uuden sopimuksen, joka tuotaisiin kansan äänestettäväksi.

Johnsonin oma kampanja sai kolhuja, kun pääministerin liittolainen Jacob Rees-Mogg väitti, että osa Grenfell Towerin uhreista olisi voinut pelastua, jos he olisivat paenneet palavasta rakennuksesta vastoin palokunnan antamia ohjeita. Rees-Mogg päätyi pahoittelemaan tornitalopalon uhreista esittämiään kommentteja.

Rees-Moggin kommentit herättivät laajaa paheksuntaa, ja arvostelijoita löytyi myös omasta puolueesta. Rees-Moggin tuki voi kuitenkin olla Johnsonille hyvinkin merkityksellinen, kun konservatiivit pyrkivät estämään äänten valumisen Nigel Faragen johtamalle brexit-puolueelle.

Hallituksen kannalta ikävä uutinen oli myös Walesista vastaavan ministerin Alun Cairnsin ero. Cairns erosi, koska hänen syytetään piilottaneen tietoja entisen avustajansa roolista raiskausoikeudenkäynnissä.

Lue lisää

Britannian hallitus varoittaa uudesta koronasulusta koko Englantiin

EU:n päästövähennystavoite kiristyy – komission puheenjohtajan suurpuhe nosti esiin puurakentamisen ja hiilinielut

EU varoitti Britanniaa luistamasta brexit-sopimuksesta

EU vaatii Britannialta selvitystä aikeista vesittää brexit-sopimus – tutkija näkee tilanteessa kauppasopimuskiistoja vakavamman ongelman