Ilotulitteiden kuluttajakieltoon tähtäävä kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle – stressaavat eläimiä, roskaavat ja aiheuttavat vammoja ja paloja - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Ilotulitteiden kuluttajakieltoon tähtäävä kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle – stressaavat eläimiä, roskaavat ja aiheuttavat vammoja ja paloja

Kielto ei koskisi ammattilaisia, eikä tähtisädetikkuja ja pieniä paukkupommeja.
15 eri terveys- ja eläinjärjestöä vastustavat ilotulitteiden kuluttajakäyttöä muun muassa niistä aiheutuvien vammojen ja eläimille aiheutuvan pelon takia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseksi luovutettiin eduskuntaan torstaina. Kansalaisaloite keräsi runsaat 65 000 allekirjoitusta. Sen ajama kielto ei koskisi pienimpiä pyroteknisiä tuotteita, kuten tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja tai kipinäsuihkuja. Varsinaisten ilotulitteiden käytön aloite rajaisi vain ammattilaisille.

Aloitteen puolesta kampanjoineet 15 eri terveys- ja eläinjärjestöä vastustavat ilotulitteiden kuluttajakäyttöä niistä aiheutuvien vammojen, heikentyvän ilmanlaadun ja eläimille aiheutuvan pelon perusteella.

"Laajasta tiedottamisesta huolimatta silmävammat eivät Suomessa enää ole vähentyneet tällä vuosikymmenellä, mikä osoittaa, että olemassa olevia käyttörajoituksia on mahdotonta valvoa", Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin silmäklinikan professori Tero Kivelä sanoi kampanjan tiedotteessa.

Suomen Silmälääkäriyhdistys ry:n kyselyn mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa kolmetoista silmävammaa, joista kolme oli vakavaa ja kahdeksan keskivaikeita. Vakavien silmävammojen määrä on viimeisen viiden vuoden pysynyt samalla tasolla.

Ilotulitteiden käyttö aiheuttaa myös muita vammoja, kuten kuulo- ja palovammoja. Ilotulituksesta aiheutuu vuosittain myös noin sata tulipaloa ja merkittäviä omaisuusvahinkoja. Ilotulitteet myös heikentävät laajalti ilmanlaatua, kuormittavat ympäristöä ja aiheuttavat eläimille voimakasta stressiä ja pelkoa.

Kansalaisaloitekampanjassa ovat mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Etsijäkoiraliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen eläinsuojelu, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Lue myös:

Vuodenvaihde voi olla monelle eläimelle piinaa – näin siitä tulee ainakin vähän siedettävämpi

Ypäjä suosittaa ilotulitteiden välttämistä hevostilojen lähellä

Lue lisää

Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseksi ylitti 50 000 allekirjoituksen rajapyykin tänään

Kansalaisaloitteella kova suosio: jo 47 000 suomalaista kannattaa valkoposkihanhien metsästyksen sallimista

Jo yli 20 000 allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jolla tavoitellaan valkoposkihanhien metsästyksen sallimista

Vesihuolto tulee pitää julkisomisteisena