Kotimaa

Erdogan toisti uhkauksensa siirtolaisten päästämisestä Eurooppaan –"Maassamme on neljä miljoonaa siirtolaista"

Jos tilanne muuttuu vaikeaksi, Turkilla ei presidentin mielestä ole muita vaihtoehtoja kuin avata portit.
Erdogan on halunnut EU-mailta lisää taloudellista tukea suunnitelmalleen luoda Syyriaan turvavyöhyke, jolle sotaa paenneet voisivat mennä. LEHTIKUVA/AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on toistanut Unkarin-vierailullaan uhkauksensa päästää siirtolaiset Turkista Eurooppaan, jos kansainvälistä apua ei lisätä.

Erdogan sanoi tiedotustilaisuudessa, että maa jatkaa "vieraidensa majoittamista", mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Presidentti korosti ilmoittaneensa jo aiemmin, että jos tilanne muuttuu vaikeaksi, Turkilla ei hänen mielestään ole muita vaihtoehtoja kuin avata portit. Erdoganin mielestä on selvää, minkä suunnan ihmiset tuolloin valitsevat.

Erdogan on halunnut EU-mailta lisää taloudellista tukea suunnitelmalleen luoda Syyriaan turvavyöhyke, jolle sotaa paenneet voisivat mennä.

"Maassamme on neljä miljoonaa siirtolaista. On mahdollista, että merkittävä osa heistä siirtyy Eurooppaan. Turvavyöhyke, jonka haluamme perustaa, varmistaisi, että maassamme olevat siirtolaiset palaavat koteihinsa", Erdogan sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU on arvostellut Turkin viime kuussa aloittamaa hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Hyökkäyksellä Turkki sanoi haluavansa perustaa turvavyöhykkeen.

Erdogan sanoi EU:n lähestymistavan olleen viime aikoina kaikkea muuta kuin rakentava. Hänen mielestään EU:n asenne vahingoittaa vain unionin omia intressejä.

Erdoganin kanssa tiedotustilaisuudessa oli Unkarin pääministeri Viktor Orban, joka on ollut yksi Euroopan äänekkäimmistä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten vastaanottamisen vastustajista. Erityisesti Orbania kirvelevät muslimimaista tulevat siirtolaiset, ja hän onkin tukenut Erdoganin suunnitelmia palauttaa heidät.

Lue lisää

EU-maiden ulkoministerit asettuivat tukemaan aiempia viestejä – uudesta taloudellisesta tuesta Turkille pakolaistilanteen helpottamiseksi ei sovittu

Turkin ulkoministeri: Turkki toivoo pakolaissopimusta osin uusilla ehdoilla EU:n kanssa

Kreikan hätähuuto EU-maille: Kreikan saarilta pitää saada turvaan 2  500 alaikäistä turvapaikanhakijaa

Turkin presidentti ottaisi brexit-äänestyksestä mallia