Neljännes isistä ei jää vanhempainvapaalle lainkaan ja vähemmistö jää hoitamaan lasta yksin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Neljännes isistä ei jää vanhempainvapaalle lainkaan ja vähemmistö jää hoitamaan lasta yksin

Kelan mukaan isien itsenäiset vanhempainvapaat tasaavat hoivavastuuta ja voivat jouduttaa äitien työhön paluuta.
Isyysvapaa kestää enintään yhdeksän viikkoa. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Isien osuus pidetyistä vanhempainvapaista säilyi ennallaan viime vuonna. Neljännes isistä ei pidä vanhempainvapaata lainkaan, kertoo Kela.

Vanhempainpäivärahaa sai viime vuonna 59 600 isää. Määrä väheni edellisvuodesta 2,5 prosenttia, mikä johtuu syntyvyyden laskusta.

Lapsen saaneet isät pitävät isyys- ja vanhempainvapaita keskimäärin 36 arkipäivää eli noin kuusi viikkoa.

Vuonna 2016 syntyneiden lasten isät pitivät vanhempainvapaista vajaan kymmeneksen ja äidit yli yhdeksän kymmenestä.

Vanhempien vapaasti jaettavissa olevan vanhempainvapaan pitää yleensä äiti. Isistä sitä käytti viime vuonna vain muutama prosentti.

Suomessa yhä useampi isä on käyttänyt itsenäistä isyysvapaata eli ollut vapaalla eri aikaan kuin lapsen äiti. Vuonna 2016 syntyneiden lasten isistä lähes puolet piti itsenäistä vapaata. Edelleen yli puolet isistä ei siis käytä itsenäistä vapaata lainkaan.

"Isien itsenäiset vapaat tasaavat hoivavastuuta ja voivat osaltaan jouduttaa äitien työhön paluuta", sanoo tutkija Anneli Miettinen Kelan tutkimusyksiköstä tiedotteessa.

Isyysvapaata on viime vuosina pyritty kehittämään siten, että se tasaisi hoitovastuuta vanhempien kesken ja tukisi isän suhdetta lapseen. Viimeisin lakimuutos lisäsi Kelan mukaan isien vapaiden käyttöä kuitenkin vain vähän.

"Isälle osoitetun vapaan pidentäminen saa todennäköisesti ne isät, jotka pitävät vapaata, olemaan vapaalla pidempään. Se ei kuitenkaan välttämättä vaikuta niihin isiin, jotka eivät käytä vapaita lainkaan. Näiden miesten osallistumisen lisäämiseksi on mietittävä muita keinoja – esimerkiksi vapaan ajalta maksettavan korvauksen korottamista", Miettinen pohtii.

Isyysvapaa kestää enintään 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Isä voi pitää vapaata 1–18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa, ja loput sen jälkeen.

Halutessaan isä voi pitää koko isyysvapaan äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Isyysvapaat on pidettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa.

Vanhempainvapaalle voi jäädä jompikumpi vanhemmista tai vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotellen. Vanhempainvapaa kestää noin puoli vuotta, ja Kela maksaa sen ajalta vanhempainrahaa.

Lue lisää

Ministeri ilmoitti Japanissa ensimmäistä kertaa jäävänsä isyyslomalle – toteutustapa ei ihan vastaa suomalaista käsitystä isyysvapaasta

Työnantajat suhtautuvat myönteisesti isyysvapaisiin, vaikka työjärjestelyt voivat olla hankalia

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Pk-yritykset eivät lämpene isyysvapaiden kasvattamiselle, ilmenee Suomen Yrittäjien kyselystä