Kilpailuvirasto vaatii: Veikkauksen on mainostettava pelaamisen hallintaa yhtä voimakkaasti kuin itse rahapelejä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kilpailuvirasto vaatii: Veikkauksen on mainostettava pelaamisen hallintaa yhtä voimakkaasti kuin itse rahapelejä

KKV esittää, että arpajaislain säännöksiä tulisi tarkentaa ja Poliisihallituksen linjauksia rahapelin markkinoinnista päivittää.
Selvityksen mukaan Veikkaus ei aina noudata markkinoinnissa omia vastuullisuusperiaatteitaan tai rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vaatii Veikkauksen rahapelien markkinoinnin sääntelyn uudistamista niin, että se ehkäisee ja vähentää rahapelihaittoja nykyistä paremmin.

KKV esittää, että arpajaislain säännöksiä tulisi tarkentaa ja Poliisihallituksen linjauksia rahapelin markkinoinnista päivittää. Viraston mukaan lainsäädäntö ei määrittele nykyisellään riittävän tarkasti, millainen markkinointi on liiallista tai missä kulkee haitallisimmiksi ja vähemmän haitallisiksi luokiteltujen pelien välinen raja.

Virasto haluaa, että rahapelien markkinointisääntelyn rikkomisesta langetettaisiin nykyistä laajempia markkinointikieltoja ja uhkasakkoja. KKV toteaa, että Suomessa voisi olla rahapelien mainoksia etukäteen tarkistava taho, kun nykyään merkittävä vastuu säännösten tulkinnasta on Veikkauksella itsellään.

KKV perehtyi Veikkauksen omiin vastuullisuusperiaatteisiin, jotka koskevat peliyhtiön markkinointiviestintää. Selvityksen mukaan Veikkaus ei aina noudata markkinoinnissa omia vastuullisuusperiaatteitaan tai rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä.

Periaatteidensa mukaan Veikkaus ei ihannoi runsasta pelaamista. Selvityksen mukaan Veikkauksen markkinointi on kuitenkin luonteeltaan ennen kaikkea pelaamiseen kannustavaa. Käytäntö on KKV:n mukaan ristiriidassa EU:n linjauksen kanssa, jonka mukaan monopoliasemassa oleva yhtiö ei saa yllyttää tai rohkaista pelaamaan liiallisesti.

Pelaamisen myönteisyyttä tukee myös sen korostaminen, että veikkausvoittovaroja käytetään esimerkiksi yhdistys- ja kulttuuritoiminnan tukemiseen.

Viraston mukaan Veikkauksen tulisi vastuullisuuden lisäämiseksi mainostaa monipuolisemmin pelaamisen hallintaan liittyviä välineitä. Pelaamisen hallintaa tulisi mainostaa vähintään yhtä voimakkaasti kuin itse pelejä, virasto sanoo.

Lue lisää

Järjestöt julkaisivat hallitukselle suunnatun avoimen kirjeen: Haluavat ratkaisun Veikkauksen rahapelituottojen jakoon sekä selkeämmät ohjeet tapahtumien järjestämiseen

Moni jättää loton ja arpaostokset väliin poikkeusaikana – nettipelaaminenkaan ei näytä Suomessa lisääntyneen

Norjan raveihin pelaaminen alkaakin jo tänään

Korona leikkaa Veikkauksen tuloista 70 miljoonaa kuukaudessa – toimitusjohtajan mukaan automaattien pelaaminen ei palaa epidemiaa edeltävälle tasolle