LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Lapin matkailussa on toinen joulu helmikuussa

Matkailijavirrat täyttävät helmikuussa maakunnan majapaikat uudelleen varsinaisen joulun jälkeen.
Timo Lindholm
Joulupukin kammarissa kiireet ovat kuumimmillaan. Kirjeisiin vastaaminen ja lahjojen ­pakkaaminen vievät aikansa. Pukkia avustavat Outi-, Noora- ja Fransiska-tontut.

Lapin matkailun suurin kasvu saattaa olla jo ohi, mutta Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen odottaa tällekin talvikaudelle 3–5 prosentin lisäystä edellisvuoteen.

”Hajapaikkoja löytyy aina joulunakin, mutta isot ryhmät on buukattu. Käyttöaste joulun aikaan on 91 prosenttia”, hän kertoo.

Ohjelmapalvelut pyörivät jo nyt täysillä. Matkailijoita viedään muun muassa poroajeluille, husky-safareille ja revontulia katselemaan.

Joulukuussa Rovaniemellä kirjataan 125 000 yöpymistä, kun koko Lapin lukema on 490 000. Marras–maaliskuussa vastaavat luvut ovat Rovaniemellä 434 000 ja koko maakunnassa 1,7 miljoonaa.

Tilastojen ulkopuolella ovat yksityisten vuokralle tarjoamat mökit sekä Airbnb-asunnot.

Jouluna Rovaniemellä ja sen ympäristössä hyörii Kärkkäisen laskelmien mukaan turisteja 130:sta eri maasta. Pelkästään Napa­piirin Joulupukkia käy tapaamassa 120 000 matkailijaa.

Luvuissa ovat mukana omatoimimatkailijat, jotka ostavat itse matkansa, majoituksensa ja ohjelmapalvelunsa. Tämä lisää matkailun kasvupotentiaalia ja tekee tilaa myös pienille matkailuyrityksille.

Jouluturistit ovat tulleet Rovaniemelle perinteisesti Britanniasta. Suuri osa heistä on ollut päivämatkalaisia, jotka Rovaniemi Thomas Cookin konkurssin myötä menettää.

Kärkkäinen uskoo, että tilalle saadaan pidemmän aikaa viipyviä brittejä. Uskoa tähän luo se, että lentoyhtiö easyJet aloittaa parin viikon päästä suorat lennot Rovaniemelle Lontoon Gatwickin ohella Manchesterista.

Itsenäisyyspäivän aattona Rovaniemelle alkaa lentää myös Turkish Airlines Istanbulista, jonka hub – eri puolilla maailmaa olevien lentoasemien liikenteen yhdistävä asema – tarjoaa mahdollisuuden tulla Napapiirille 80:stä eri kohteesta.

Pohjoisessa odotetaan, vetääkö tarjous lentää business-luokassa matkailijoita esimerkiksi Dubaista ja Arabiemiraateista.

Brittien rinnalle ahkeriksi joulumatkaajiksi ovat nousseet singaporelaiset, kiinalaiset, austra­lialaiset ja amerikkalaiset. Tammikuussa tulevat israelilaiset, ranskalaiset ja espanjalaiset.

Majoittajat ja ohjelmapalveluyrittäjät ehtivät tuskin joulusta huoahtaa, kun kädet ovat taas täynnä työtä. Helmikuusta on nimittäin tullut matkailualalle ”toinen joulu”.

”Talvi on silloin puhtaimmillaan. Helmikuussa Lappiin tulevat muun muassa israelilaiset sekä uutta vuottaan viettävät kiinalaiset”, Kärkkäinen valottaa.

Hiihtolomakautta viettävien kotimaisten asiakkaiden piikki ei tunnu Rovaniemen tilastoissa. Tunturikohteissa kotimaiset matkailijavirrat sen sijaan näkyvät.

Puhtaan luonnon kaipuu ilmenee esimerkiksi siinä, että ohjelmapalvelujen ohella myös majoitus on siirtynyt vaivihkaa kaupungista myös kyliin. Rovaniemellä tästä ovat osoituksena muun muassa Apukan ja Metsähirvaan kohteet, joista on lyhyt matka bongaamaan revontulia tai ohjastamaan poroja.

”Luontoon liittyvät elementit ovat kysyttyjä. Matkailijat haluavat pois saasteesta. Kuuminta hottia ovat lasikattoiset majat, joista voi katsella revontulia”, Kärkkäinen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Laukaalaisperheen kodin ovet ovat avoinna massaturismia kaihtaville matkailijoille – ”Talvella vieraat voivat tehdä lumityöt ja kesällä ajaa nurmikon"

Matkailu avartaa – metsästäjääkin

”Kaikkien koodaajien ei ole pakko asua Helsingissä”