Viettääkö lapsesi yli neljä tuntia ruudun ääressä viikonloppuisin? Tuoreen tutkimuksen mukaan hänen painoindeksinsä on muita suurempi - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Viettääkö lapsesi yli neljä tuntia ruudun ääressä viikonloppuisin? Tuoreen tutkimuksen mukaan hänen painoindeksinsä on muita suurempi

Painonnousun lisäksi myös ruutuajalla on taipumusta lisääntyä siirryttäessä lapsuudesta nuoruuteen.
Folkhälsan
Tutkijat vinkkaavat, että yksi tapa ehkäistä nuorten ylipainoisuutta on korvata passiivista ruutuaikaa enemmän liikkumista sisältävällä tekemisellä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsuuden runsas ruutuaika erityisesti viikonloppuisin on yhteydessä korkeampaan painoindeksiin nuorilla.

Sinänsä yhteys runsaan ruutuajan ja korkean painon välillä ei tullut tutkijoille yllätyksenä. Useimmat ihmiset nimittäin katselevat näyttöjä joko paikoillaan istuen tai maaten. Kun keho on liikkumaton, sen energiankulutus laskee. Tämä taas tarkoittaa sitä, että ruutuaika vaikuttaa kehon energiatasapainoon.

Yllättävää oli sen sijaan voimakas yhteys viikonloppujen runsaan, päivää kohden vähintään neljän tunnin, ruutuajan ja tulevaisuuden korkean painoindeksin välillä.

"Viikonloppuisin lapsilla on enemmän aikaa olla ruudun ääressä, ja toisaalta myös enemmän aikaa liikkua. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet viikkoon kokonaisuutena. Tästä syystä tulos oli erityisen kiinnostava", Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkija Elina Engberg kommentoi tiedotteessa.

Koska niin arkipäivien kuin viikonlopunkin runsas ruutuaika johti korkeampaan painoindeksiin kolmen vuoden jälkeen, tutkijat ovat päätelleet, että lisääntynyt ruutuaika lisää korkean painoindeksin riskiä.

Painonnousun lisäksi myös ruutuajalla on taipumusta lisääntyä siirryttäessä lapsuudesta nuoruuteen. Vähintään kolme tuntia televisio-ohjelmia arkipäivisin katsovien lasten osuus kasvoi 16 prosentista 23 prosenttiin kolmen vuoden tutkimusjakson aikana. Vähintään neljä tuntia viikonloppuisin katsovien lasten osuus taas kasvoi 19 prosentista 30 prosenttiin.

Tutkijat vinkkaavat, että yksi tapa ehkäistä nuorten ylipainoisuutta on korvata passiivista ruutuaikaa enemmän liikkumista sisältävällä tekemisellä. He suosittelevat lasten omia liikuntaharrastuksia, leikkiä sekä ulkoilua perheen parissa ja lisäksi terveellistä ruokavaliota.

Tutkimuksessa lapset raportoivat, kuinka monta tuntia vapaa-ajastaan he käyttivät katsellen televisiota, videoita ja elokuvia sekä käyttäen tietokonetta niin arkipäivinä kuin viikonloppuisinkin. Lasten paino ja pituus mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa.

Tutkimuksessa seurattiin yli 5 000 lapsen ruutuaikaa ja painon kehitystä kolmen vuoden ajan. Lasten keskimääräinen ikä oli tutkimuksen alussa 11 vuotta ja seurantajakson lopussa 14 vuotta.

Tutkimus on julkaistu Journal of Adolescent Health -tiedejulkaisussa.

Lue lisää

Tutkijat selvittivät ruuan toimitusketjujen selviämistä koronakriisissä: Ennustemallit ja historiaan pohjaavat toimintatavat menettivät merkityksensä, sen sijaan siirryttiin päivittäiseen suunnitteluun ja yhteydenpitoon

Suomessa on löydetty uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

MT:n kysely: Ikäihmisiltä tuki hallituksen koronatoimille

Eurooppalainen tutkimus: Lasten koronaviruskuolemat erittäin harvinaisia