LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Lumisateet saaneet pohjoisen hiihtokeskuksia jo avaamaan rinteitään – "Lumitilanne on huikein 30 vuoteen"

Sunnuntaina Suomen 67 hiihtokeskuksesta ja -koulusta 14 oli avannut latujaan ja rinteitään.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Levillä lasketeltiin marraskuussa vuosi sitten.

Runsaat lumisateet Pohjois-Suomessa ovat saaneet hiihtokeskuksia jo avaamaan rinteitään.

Sunnuntaina Suomen yhteensä 67 hiihtokeskuksesta ja -koulusta 14 oli avannut latujaan ja rinteitään, kerrottiin Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen nettisivuilla. Näistä laskettelurinteitä oli auki viidessä paikassa. Niistä yksi on Kittilän Levi.

"Lumitilanne on ihan huikea, 30 vuoteen ei ole talvi tullut näin aikaisin. Lunta on varmaan 35 senttimetriä, tykit ovat laulaneet jonkin aikaa", sanoo Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari STT:lle.

Kuusamossa sijaitsevan Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen taas sanoo, että lumen määrä vaihtelee yhä paljon tähän aikaan vuodesta. Ruka avattiin jo lokakuun alussa säiliölumilla, ja hän arvioi, että rinteitä olisi auki nyt noin 15.

"Enimmillään lunta on ollut 30 senttiä, nyt taitaa olla 20 senttiä Kuusamossa. Luulen, että pikkuisen normaalia parempi, mutta ei mikään huippuvuosikaan."

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumen syvyys maan pohjoisosissa oli sunnuntaina 15–27 senttimetrin välillä. Lunta oli viikonloppuna eniten Keski- ja Pohjois-Lapin rajaseudulla.

Etelässä taas odotellaan vielä kunnon lumisateita ja keskusten avautumista.

Yksi etelän harvoista avoinna olevista hiihtokeskuksista oli Uudellamaalla sijaitseva Vihti Ski Center, jossa rinteitä oli sunnuntaina auki kolme. Toimitusjohtaja Sami Uotilan mukaan rinteiden avaaminen aikaisin oli yllätys jopa keskuksen työntekijöille. Lokakuun puolivälissä saatiin auki jo ensimmäinen rinne, perjantaina taas päärinne.

Avaamisen mahdollistivat pakkaset ja tehokas lumetus, Uotila sanoo.

"Perjantaina saimme ison pitkän rinteen auki. Meillä on ollut suotuinen sijainti, meillä on ollut 8–9 astetta pakkasta, kun lähiympäristössä oli vain 4–5 astetta. Ei lunta tehdä, jos ei ole kylmä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tavoitteena 300 miljoonaa talvilajien harrastajaa ja olympiamitali – Suomi vie talviurheiluosaamista Kiinaan Tanja Poutiainen-Rinteen ja ministeri Hanna Kososen johdolla

Entinen maastohiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen kuoli 36-vuotiaana

Tutkijat ehdottavat: Hiihdon sprinttimatkoja voisi lyhentää rajusti nykyisestä – arvokisoihin ehkä tulevaisuudessa vain 200 metrin sprintti