Suhtaudutko asioihin positiivisesti vai negatiivisesti? Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa rajusti riskiisi sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Suhtaudutko asioihin positiivisesti vai negatiivisesti? Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa rajusti riskiisi sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin

Tutkimuksen mukaan pessimistien riski sairastumiseen on jopa nelinkertainen verrattuna optimisteihin eli positiivisesti ajatteleviin.
Ville-Petteri Määttä / Kuvitus: Juho Leskinen
Pessimistit söivät sydän- ja verisuonitautiriskin kannalta epäterveellisesti, eivätkä he onnistuneet tai edes yrittäneetkään muuttaa ruokailutottumuksiaan yhtä usein kuin muut. Kuvituskuva.

Tampereen yliopistoon tehdyn väitöstutkimuksen mukaan se, ajatteleeko asioista positiivisesti vai negatiivisesti, vaikuttaa merkittävästi riskiin sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin. Tutkimuksen mukaan pessimistien riski sairastumiseen on jopa nelinkertainen verrattuna optimisteihin eli positiivisesti ajatteleviin.

Lääketieteen lisensiaatti Mikko Pänkäläisen tutkimuksessa seurattiin lähes 3 000 päijäthämäläistä keski-ikäistä ja sitä vanhempaa naista sekä miestä kymmenen vuoden ajan vuosina 2002 - 2012. Tämän jälkeen Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoja seurattiin vielä vuoden loppuun 2013 asti.

Tutkimusväestöstä kerättiin tietoa laajoilla kyselylomakkeilla, verikokeilla ja terveystarkastuksilla. Seurannan alussa tutkittavat täyttivät Life Orientation Test – Revised -kyselylomakkeen, joka mittaa henkilön optimistisuutta ja pessimistisyyttä.

Pänkäläinen havaitsi tutkimuksessaan, että pessimistisimmillä miehillä oli yli nelinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin kymmenen seurantavuoden aikana verrattuna vähiten pessimistisiin. Toisaalta myös kuolemariski 11 seurantavuoden aikana oli pessimisteillä yli kaksinkertainen optimisteihin verrattuna.

Pessimistit söivät sydän- ja verisuonitautiriskin kannalta epäterveellisesti, eivätkä he onnistuneet tai edes yrittäneetkään muuttaa ruokailutottumuksiaan yhtä usein kuin muut.

"Merkittävänä välittävänä tekijänä pessimismin ja sepelvaltimotaudin välillä näytti olevan kohonnut inflammaatio- eli elimistön tulehdustaso",Pänkäläinen kertoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää:

Laaja tutkimus: Optimistit saavuttivat 85 vuoden iän lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin pessimistit

Lue lisää

Suurpetokannat yhtä tiheitä luonnonsuojelualueilla sekä niiden ulkopuolella – luonnonsuojelualueiden ahmakantojen tiheys on jopa laskusuunnassa

Tutkijat selvittivät ruuan toimitusketjujen selviämistä koronakriisissä: Ennustemallit ja historiaan pohjaavat toimintatavat menettivät merkityksensä, sen sijaan siirryttiin päivittäiseen suunnitteluun ja yhteydenpitoon

Suomessa on löydetty uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

MT:n kysely: Ikäihmisiltä tuki hallituksen koronatoimille