Näin postilakkoon liittyvät tukitoimet alkavat vaikuttaa suomalaisten arkeen, jos sopua ei löydy - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Näin postilakkoon liittyvät tukitoimet alkavat vaikuttaa suomalaisten arkeen, jos sopua ei löydy

Postilakon neuvotteluja jatketaan kariutuneen sovintoesityksen pohjalta keskiviikkona.
Jaana Kankaanpää
PAUn jäsenet osoittivat mieltään viime viikon tiistaina.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ensimmäinen sovintoesitys olisi kelvannut tiistaina Palvelualojen työnantajat Paltalle, mutta ei Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUlle.

Sovittelua jatketaan keskiviikkona kello 13.

Viikko sitten maanantaina alkaneen postilakon piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Muut ammattillitot ovat jo ryhtyneet tukitoimiin alkuviikon aikana. Suomen Merimies-Unionin ja Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakot ovat jo käynnissä. Postin kuljetuksia ei oteta aluksille ja postin lajittelu lentoasemilla on vähentynyt.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenet eivät ole enää käsittelleet Posti Kuljetus Oy:n sekä Postin lähetyksiä muilla työpaikoilla.

Eilen oli vuorokauden tukilakko, jossa Rautatiealan Unioni RAU pysäytti kokonaan rautateiden tavaraliikenteen ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL töitä ratapihoilla.

MT kokosi STT:n ja ammattiliittojen tiedotteiden perusteella aikataulun tulevista tukitoimista.

Keskiviikkona seisoo junien kunnossapito, ja RAUn saarto pysäyttää edelleen tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tänään tiistaina illalla vuorokaudeksi.

Pääosa AKT:n jäsenistä jää ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Torstaina Merimies-Unioni lopettaa ulkomaanliikenteessä olevien ropax -alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuvan lastinkuljetuksen. Autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä mutta henkilö- ja linja-autoja voidaan kuljettaa.

Merimies-Unionin jäsenet eivät enää lähde jäänmurtajilla merelle.

Perjantaina Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry lopettaa Postin ja sen tytäryhtiöiden hoitamien kuljetusten käsittelyn. Näitä autoja ei siis lastata eikä pureta.

Ensi viikon maanantaina lakko laajenee merkittävästi.

PAU:n oma lakko koskee sen jälkeen postinjakajien ja -lajittelijoiden lisäksi myös myymälöiden henkilöstöä ja toimihenkilöitä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM lopettaa Postin pakettien ja kirjeiden käsittelyn asiamiesten hoitamissa Postin toimipisteissä.

Lisäksi AKT aloittaa laajennetut tukitoimet, jotka käytännössä pysäyttävät kokonaan pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteen.

Merimies-Unionin tukillako laajenee ensi viikolla Viking Linen ja Tallink Siljan aluksiin, jotka liikkuvat Suomen lipun alla Ruotsiin ja Viroon.

EK arvioi tiistaina, että kolmannes Suomen viennistä vaarantuu, jos tämä toteutuu.

IAU ilmoitti, että ensi viikolla sen mahdollinen työnseisaus muun muassa hidastuttaisi turvatarkastuksia lentokentillä ja vaikeuttaisi lentokoneiden ruokatoimituksia.

"Tukitoimiin osallistuvat IAU:n jäsenet työskentelevät kaikkien Suomesta ja Suomeen operoivien lentoyhtiöiden käyttämissä maapalveluissa, tekniikassa, cateringissä, rahdissa sekä lisäksi lentoasemien turvatarkastuksessa", liitto tiedotti yksilöimättä tarkemmin, mistä kaikista tehtävistä IAU:n jäsenet luopuvat.

RAUn ja JHL:n lisätoimet pysäyttäisivät maanantaista alkaen kokonaan tavaraliikenteen rautateillä.

Myös Sähköliitto liittyy tukilakkoon, joka kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla. Niiden laitteiston huolto-, korjaus- ja kunnossapitotöitä ei tehdä.

Suurin osa tukitoimista jatkuu yhtä kauan kuin PAUn lakkokin eli 8. joulukuuta asti.

Lakon vuoksi MT:tä ei ole jaettu. Kaikkien päivien lehdet ovat toistaiseksi luettavissa näköislehtenä ilmaiseksi. Linkki näköislehtiin

MT seuraa lakkoa tiiviisti verkkouutisissa.

Lue myös:

Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – PAUlle se on kynnyskysymys

Lue lisää

Ratkeaako paperiteollisuuden toimihenkilöiden työriita? Sovintoesitykseen odotellaan vastauksia

Iltalehti: Pron tukilakko pysäyttää satamat, jos paperiteollisuuden toimihenkilöiden työkiistaan ei löydy sopua

Lakko karsi asiakkaita – yrittäjäkyselyn mukaan moni vähensi asiointia Postin kanssa lakon seurauksena

Energiateollisuus: Sähköliiton tukilakot voivat katkaista kaukolämmön länsirannikolla