Kuntavero nousee yli 50 kunnassa, joissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä – uusi kuntaveron ennätys Halsualle - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Kuntavero nousee yli 50 kunnassa, joissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä – uusi kuntaveron ennätys Halsualle

Mikkeli korottaa eniten, Sotkamo on suurin pudottaja.
Kuopio kuuluu asukasluvultaan suurimpien kuntaveron korottajien joukkoon Tampereen, Kouvolan ja Vaasan kanssa.

Kuntaveroaan ensi vuodelle nostaa 53 kuntaa, Kuntaliitto kertoo. Kuntaveron korotukset koskevat 1,1 miljoonaa kuntalaista.

Kuntaliiton mukaan ensi vuonna Suomessa on kaikkiaan 196 kuntaa, joissa veroprosentti on 21 tai enemmän. Kriisikuntakriteeristön raja-arvo kulkee 21 prosentissa.

Asukasluvultaan suurimmat kuntaveron korottajat ovat Tampere, Kuopio, Kouvola ja Vaasa.

"Korottajakuntia on seitsemän enemmän kuin kuluvana vuonna, mutta korottajat ovat nyt asukasmäärältään isompia kuin vuosi sitten. Vaikka korotuksia on odotettua vähemmän, korotukset koskevat kaksinkertaista määrää kuntalaisia vuoteen 2019 verrattuna", Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sanoo tiedotteessa.

Manner-Suomessa tehdään myös uusi ennätys, kun Halsua korottaa ensi vuonna kunnallisveroprosenttinsa 23,5 prosenttiin. Aiemmin kuntavero ei ole ollut yli 23 prosenttia.

Alhaisin kunnallisveroprosentti on ensi vuonna Kauniaisissa, 17 prosenttia.

Yleisin korotus oli 0,5 prosenttiyksikköä. Suurin korottaja on ensi vuonna Mikkeli, jossa kunnallisveroprosentti hilattiin 20,5 prosentista 22:een.

Veroprosenttiaan alensi ensi vuodelle seitsemän kuntaa, joista suurin pudottaja on Sotkamo 1,5 prosenttiyksiköllään. Veroprosenttiaan laskeneiden kuntien alueella asuu noin 78  000 ihmistä.

Veroprosentti säilyy muuttumattomana 250 kunnassa eli noin 4,4 miljoonalla suomalaisella.

Lue lisää

Verotus on kireintä Halsualla ja keveintä Kauniaisissa – kuntaverossa on 6,5 prosenttiyksikön ero ja keskituloisen pariskunnan veroissa 4 900 euron ero vuodessa

Karmea alijäämä – kunnat tekevät historian huonoimman tuloksen tänä vuonna

Riikka Slunga-Poutsalo: Hallitus pakottaa kunnat nostamaan veroja – nykyinen verokanta ei riitä ratahankkeisiin tai päivähoidon ja peruskoulun pidennyksiin

Luken erikoistutkija: "Tilastoissa kaupunkien asukasluku yliarvioidaan ja maaseudun asukasluku aliarvioidaan"