Onnettomuudet vähentyneet Kuutostiellä – Uusien kameroiden vaikutuksia tutkittu…… - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Onnettomuudet vähentyneet Kuutostiellä – Uusien kameroiden vaikutuksia tutkittu……

Valvontakamerat ovat saattaneet vaikuttaa tiepätkällä ajavien reittivalintoihin. Väyläviraston mittauspisteiden luvut kertovat liikennemäärien vähentyneen kymmenillä tuhansilla autoilla vuoden takaisesta.
Sanne Katainen
Kuutostien uudenmalliset kamerat pystyisivät ottamaan ylinopeutta ajavasta autosta kauempaakin kuvan, mutta ominaisuutta ei ole otettu käyttöön.

Valtatie kuudelle pystytetyt uudet kameralaitteistotolpat ovat tilastojen mukaan vähentäneet tieosuudella onnettomuuksia ja alentaneet nopeuksia, selviää poliisihallituksen uudesta selvityksestä. Vastaavia tuloksia havaittiin myös valtatie neljällä. Molemmilla tiepätkillä on tilastollisesti ollut paljon onnettomuuksia.

Tilastoista selviää, että onnettomuudet ovat vähentyneet Kuutostiellä Loviisa-Kouvola välillä huhti-syyskuun aikana. Kolme vuotta sitten onnettomuuksia oli 16, tänä vuonna onnettomuuksia samalla ajanjaksolla oli seitsemän kappaletta. Tämän vuoden määrä on myös vähemmän kuin kahden edellisen vuoden onnettomuusmäärät ajanjaksolla.

Nopeudet tiepätkällä ovat Väyläviraston automaattisten nopeusmittauspisteiden mukaan alentuneet syys-lokakuun välillä. Vuonna 2016 keskinopeus oli 91,5 kilometriä ja vuonna 2019 87,8 kilometriä tunnissa.

Ensimmäinen nykyaikaisella tutkatekniikalla varustettu liikenneturvallisuuskamera otettiin käyttöön valtatie kuudella Kouvolassa kesällä. Nyt tiepätkällä Loviisa-Kouvola on 16 uudenmallista liikennekameraa. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen kertoo, että liikenneturvallisuuskameroita lisättiin vähitellen ja nyt kameroita on kattavasti.

"Tolpat on asetettu kohtiin, joissa on kaikkein vaarallisinta ja joissa nopeuden pitää olla rajoitusten mukainen", Ihalainen sanoo.

Uudet kamerat toimivat tutkaperiaatteella. Mittaus tapahtuu samoin kuin vanhoillakin kameroilla, muutaman kymmenen metriä ennen tolppaa. Kameroissa on olemassa ominaisuuksia, joita ei ole otettu käyttöön. Sen olisi mahdollista ottaa kauempaakin kuva. Koska vaikutukset ovat olleet hyviä, Ihalainen ei näe syytä miksi näin pitäisi tehdä.

"Kun nopeudet laskevat, se vaikuttaa onnettomuuksiin. Olemme tyytyväisiä, että olemme pystyneet parantamaan liikenneturvallisuutta teillä, joissa on paljon tienkäyttäjiä liikkeellä", Ihalainen sanoo.

Lisääntynyt liikennevalvonta tiepätkällä on saattanut vaikuttaa autoilijoiden reittivalintoihin.

Väyläviraston tilastoista selviää, että kahden tiepätkällä sijaitsevan liikenteen automaattisen mittauspisteen liikennemäärät ovat laskeneet sekä vuoden että kahden vuoden takaisesta, kun saman ajankohdan lukuja vertaillaan. Ajankohta oli elokuun alusta marraskuun alkuun. Tarkastellut mittauspisteet sijaitsivat Liljendalissa ja Elimäellä. Molemmissa määrät ovat vähentyneet kymmenillä tuhansilla.

On kuitenkin epäselvää onko kameroilla ollut tähän vaikutusta.

Alueella liikenteenvalvontaa suorittava Kaakkois-Suomen poliisilaitos ei ole huomannut liikennemäärien vähentyneen. Ylikomisario Jukka Lankinen Valvonta- ja hälytystoiminta yksiköstä ei pidä todennäköisenä, että kamerat olisivat saaneet autoilijat vaihtamaan reittejä.

"Ajallisesti todennäköisesti tulee häviämään jonkin verran, jos vaihtaa ajoreittiä."

Myöskään Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen ei pidä todennäköisenä, että kamerat vaikuttaisivat Kuutostiellä autoilijoiden reittivalintoihin. Hänen kokemuksensa mukaan kameroilla ei ole tällaista vaikutusta autoilijoihin.

"Valtaväyliltä ei mennä pienemmille teille. Jos vieressä on samantasoinen tie, joku voi siirtyä siihen. Suurin osa ihmisistä pitää kameroita liikenneturvallisuutta ja tien rauhallisuutta lisäävinä", Ihalainen sanoo.

Tiepätkän yrittäjät eivät ole huomanneet vielä asiakasmäärissään vähentymistä, selviää soittokierroksella. Lapinjärvellä Antik-Anna kahvilan pitäjä Anne Österholm sanoo, että vakioasiakkaat tulevat edelleen kahville.

"Kovasti asiakkaat puhuvat uusista kameroista, mutta sanovat tulevansa meidän vuoksi tätä kautta. Kävijät eivät ole kuitenkaan vähentyneet."

Lue lisää

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni, mutta keskimääräinen vankiluku kasvoi

KKV: Mainostajalla on huolellisuusvelvoite

Yle: Moni alkukesästä ylinopeussakon saanut välttyy maksulta – taustalla tietotekniset ongelmat

Ruokaviraston ylitarkastaja: Hyvää Suomesta -merkin virheellinen käyttö on vakava asia – "Toimijalta edellytetään huolellisuutta"