Kotimaa

KKV paljasti autokoulujen "alastoman hintakartellin" – esittää yhteensä 300 000 euron seuraamusmaksuja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaatii seuraamusmaksuja Uudenmaan Autokouluyhdistykselle ja autokouluille Porvoossa, Hyvinkäällä ja Hangossa.
Jukka Pasonen
Uudenmaan Autokouluyhdistys ja sen hallitukseen kuuluneet kuusi autokoulua kannustivat autokouluja korottamaan hintoja.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä noin 300 000 euron seuraamusmaksut Uudenmaan Autokouluyhdistys ry:lle ja kahdeksalle autokoululle.

Näiden kahdeksan autokoulun edustajat toimivat koko lainrikkomusajan vuosina 2012–2015 Uudenmaan Autokouluyhdistyksen hallituksessa.

”Yhdistys järjesti jäseninä toimineille autokouluille kaksi ”Taloudellisen ajattelun kurssia”, joissa se suositteli alalle toimiville yrityksille hinnankorotuksia B-ajokorttiopetuksen hintaan”, kuvasi KKV:n kilpailuvastuualueen johtaja Maarit Taurula viraston paljastamaa kartellia.

”Kartellia voi luonnehtia törkeäksi. Alaston hintakartelli”, Taurula kuvaa tapausta.

KKV:n ylijohtaja Kirsi Leivon mukaan kartellit toimivat aina kuluttajien ja asiakkaiden haitaksi.

”Kansainvälisten tutkimusten perusteella kartelli nostaa hintoja keskimäärin 10–30 prosenttia. Useimmissa maissa hintakartelli on rikos, Suomessa ei”, Kirsi Leivo arvioi viraston nyt paljastamaa autokoulukartellia.

KKV tutki autokoulukartellin olemassaoloa vuosina 2012–2015. Aineisto käsittää yhteensä kahdeksan KKV:n tarkastusta, 24 kuulemista ja 3 138 asiakirjaa. Raportti sisältää 84 sivua ja liitteet.

Vuoden 2013 tammikuussa voimaan tulleen lakiuudistuksen ja kolmivaiheiseen ajo-opetukseen siirtymisen yhteydessä porvoolaiset autokoulut Porvoon Autokoulu, Drivers’ Club ja Auto-opisto nostivat yhteisellä sopimuksella B-korttiopetuksen kokonaishintaa noin 600 eurolla.

Nämä yritykset noudattivat sovittua hintatasoa siihen asti, kun kaksi uutta toimijaa aloitti toimintansa Porvoossa syksyllä 2014 ja yrittivät silloin saada uudetkin toimijat nostamaan B-kortin perusvaiheen hintaa 300–400 eurolla.

Uudenmaan Autokouluyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimi koko rikkomusajan Porvoon Autokoulun toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Helen Högström.

Högström toimii yhä yhdistyksen puheenjohtajana. Autokouluyhdistyksen kuudesta hallituksen jäsenestä viisi edustaa edelleen kartellisakkoesityksen saaneita autokouluja.

Högströmin Porvoon Autokoulu Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 297 000 euroa ja nettotulos 3 000 euroa.

Seuraamusmaksun kontolleen saaneiden viiden yrityksen edustajat kuuluivat niin ikään kartellihintaa koulutustilaisuuksissaan esittäneen yhdistyksen hallitukseen. Porvoolaiskoulujen lisäksi seuraamusmaksu uhkaa hyvinkääläistä Eko-Center Liikennekoulutuspalvelut Ky:tä, Järvenpään Ajokoulutuskeskus Oy:tä, Oy Hangö Bilskola – Hangon Autokoulu Ab:tä, ja Malmin Autokoulua.

Kaikkiaan Uudenmaan Autokouluyhdistyksessä on jäseniä KKV:n mukaan noin sata autokoulua. Autokouluopetukseen osallistuneita kuljettajia kilpailulakia rikkoneissa ja nyt esiin tulleissa autokouluissa on ollut kartellin toiminta-aikana viraston arvion mukaan satoja, mahdollisesti tuhansia.

Yhteistä hintasuositusta esittäneelle kurssille Uudenmaan Autokouluyhdistys lähetti autokouluille kutsut valtakunnallisesti, ilmeni KKV:n mittavassa kartelliselvityksessä. Näyttö saatiin kerättyä yhdistyksen hallitukseen kuuluneista yrityksistä.

KKV:n esittämät seuraamusmaksut vaihtelevat yrityksen koon ja liikevaihdon mukaan vajaasta 7 000 eurosta runsaaseen 61 000 euroon.

Kilpailulain mukaan seuraamusmaksu kartellista ei voi ylittää kymmentä prosenttia liikevaihdosta.

KKV:n ylijohtaja Kirsi Leivo ei ollut yllättynyt kartellin olemassaolosta. Virasto oli tutkinut autokoulujen hinnoittelua aiemminkin, mutta ei ollut saanut riittävää näyttöä.

”Meillä on jatkuvasti useita (kartelli-)epäilyjä tutkittavana. Erityisesti kotimaassa seuraamusmaksu ei ole toiminut riittävänä ennakkopelotteena. KKV:n tutkintaresursseja on lisätty ja toivottavasti seuraamusmaksuja korotetaan lainsäädännöllä”, Leivo kommentoi torstaina julkistettua autokoulukartellin tapausta.

Jukka Pasonen
Seuraamusmaksujen kokonaismäärä on noin 300 000 euroa ja ne jakautuvat alla olevan taulukon mukaisesti eri yrityksille ja Uudenmaan Autokouluyhdistykselle
Lue lisää

Kilpailuviranomainen keventäisi apteekkisääntelyä: Helpottaisi apteekin perustamista, sallisi verkkoapteekit ja luopuisi sijaintisääntelystä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Veikkauksen keskuspelijärjestelmän hankinta oli lainvastainen – sakkoja ei voitu määrätä, koska määräaika oli kulunut umpeen

Koneviesti: Aikuisena autokouluun takaisin – näin korotat ajokorttiluokkaa C- ja C1E-luokkaan

Kilpailuvirasto tutkii tarkemmin Hankkijan ja SSO:n kaupan – epäilee markkinaosuuksia kerrottua isommiksi