Tutkinnanjohtaja: Levillä palaneen lomamökin lattialämmitys asennettiin väärin ja palohälyttimiä olisi tarvittu enemmän – kolme lasta kuoli savuun, yksi pelastui - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Tutkinnanjohtaja: Levillä palaneen lomamökin lattialämmitys asennettiin väärin ja palohälyttimiä olisi tarvittu enemmän – kolme lasta kuoli savuun, yksi pelastui

Syttymistilassa ei ollut palovaroitinta eikä ole varmaa, oliko yläkerrassa palovaroitinta.
Onnettomuustutkintakeskuksen Otkesin julkistamaa kuvaa Kittilän Levin mökkipalon raunioista. LEHTIKUVA / HANDOUT

Levillä keväällä palaneessa vuokramökissä oli lattialämmityksen asennuksessa monia paloriskiä lisääviä virheitä. Kolmen lapsen kuoleman aiheuttanut tulipalo syttyi huhtikuussa hirsirakenteisen lomamökin lattialämmityksestä.

Tutkinnanjohtajan mukaan rakennustyöt tehtiin loppuun ilman vastaavaa työnjohtajaa, mikä on voinut vaikuttaa siihen, ettei lattialämmitystä ollut asennettu kunnolla.

Onnettomuustutkintakeskus Otkesin mukaan syttymistilassa ei ollut palovaroitinta eikä ole varmaa, oliko yläkerrassa palovaroitinta. Otkes suosittaa muun muassa, että palovaroittimia tulisi asentaa asuntoihin selvästi minimivaatimusta enemmän.

Kolmen lapsen kuoleman aiheuttanut tulipalo syttyi huhtikuussa Kittilän Levillä hirsirakenteisessa lomamökissä, joka oli valmistunut vuonna 2005. Kaksikerroksisen mökin oli vuokrannut viikoksi perhe, jonka neljä lasta nukkui mökissä tulipalon aikaan. Alakerrassa nukkunut lähes täysi-ikäinen heräsi palovaroittimen ääneen, soitti hätäkeskukseen ja pääsi itse ulos mökistä. Yläkerrassa nukkuneet kolme kouluikäistä sisarusta kuolivat savukaasuihin.

Reissussa oli mukana myös aikuinen, joka ei ollut mökissä palon syttyessä.

Otkes kertoi toukokuussa, että palo syttyi lattialämmityksestä. Otkesin mukaan lämmityskaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty tavalla, joka vaurioitti kaapelin eristeitä, minkä vuoksi kaapeli vikaantui.

Palon syttymisalue rajattiin olohuoneeseen. Koska olohuone oli korkeaa avointa tilaa, savu nousi suoraan yläkertaan.

Toukokuisen väliaikatiedotteen yhteydessä Otkes sanoi tarkastelevansa vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä osana tutkintaa. Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi totesi tuolloin tiedotteessa, että monissa vuokramökeissä vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla, jotka ovat tulipalotilanteissa surmanloukkuja.

Lue lisää

Lehdet: Navetta ja pihatto paloivat varhain torstaiaamuna Kouvolan Jaalassa

Stora Enson tehdasalueella Varkaudessa jatkuu energiapuukasojen jälkisammutus – palolla ei ole ollut vaikutusta tuotantoon

Tulipalo tuhosi pajarakennuksen katon Versowoodin sahalla Hankasalmella – "Muutaman sadan tuhannen euron vahingoista puhutaan"

Yle: Tulipalo Versowoodin sahalla Hankasalmella – hallirakennuksen katto on tulessa