Kotimaa

Lapin Kansa: ”Päätön laki” sallii kelkkareitit myös pyörille

Uusi tieliikennelaki on esimerkki siitä, kuinka tarkoitus parantaa turvallisuutta kääntyy päälaelleen.
Seppo Nykänen
Uusi laki ja säädöskokoelma laadittiin edellisellä hallituskaudella, ja se astuu voimaan ensi vuoden kesäkuussa.

Lapin Kansa on nostanut esiin tieliikennelakiin liittyvässä säädöksessä olevan mahdollisuuden väärintulkintaan. Kyse on moottorikelkkareittiä osoittavan liikennemerkin määritelmän muuttumisesta.

Voimassa olevaan tieliikennelakiin liittyvä asetus määrää "muiden ajoneuvojen kuin moottorikelkan kuljettamisen moottorikelkkailureitillä olevan kielletty".

Merkin määritelmä muuttuu uuteen tieliikennelakiin kuuluvassa säädöskokoelmassa. Uuden määritelmän mukaan "muulla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla kuin moottorikelkalla ei saa ajaa moottorikelkkailureitillä”.

Muita kuin moottorikäyttöisiä ajoneuvoja määritelmä ei siis estä tulemasta reitille, toisin kuin nykyinen merkki. Tieliikennelaissa ajoneuvolla tarkoitetaan maalla kulkemaan tarkoitettua laitetta, joka ei kulje kiskoilla.

Uuden säädöksen mukaan "moottorikelkkailureitillä ajettaessa on noudatettava, mitä tässä laissa säädetään ajoradalla ajamisesta". On siis ajettava oikealla, pidettävä riittävä turvaväli ja väistettävä oikealta tulevia. Poroja, koiria tai pyöriä lisälausekaan ei estä tulemasta kelkkareitille.

Uusi laki ja säädöskokoelma laadittiin edellisellä hallituskaudella, ja se astuu voimaan ensi vuoden kesäkuussa.

Lapin Safareiden toimitusjohtaja Jyrki Niva sanookin Lapin Kansassa lakimuutoksen olevan ”täysin päätön ja hengenvaarallinen”

”En edes uskalla pohtia, mitä tapahtuu moottorikelkkareitillä, kun siellä kohtaa suksilla liikkuva lapsiperhe, nuori vapaa-ajankelkkailija, turisti vuokraamallaan poro- tai huskyvaljakolla, ratsastaja hevosella ja yksi uudenuutukaista sähkölumilautaa testaava”, hän sanoo lehdelle ja vaatii lain pikaista korjaamista.

Lapin Kansa: Ministeriö vahvistaa: Koira- ja porovaljakot saavat jatkossa kulkea moottorikelkkareiteillä – voi estää erillisellä lisäkilvellä, Kittilässä alkamassa suuri kylttirumba

Lapin Safareiden Jyrki Niva jyrähtää: "Hengenvaarallinen lakimuutos, joka pitää korjata heti"

Lue lisää

Hätävilkun käyttöön höllennys – Lakimuutoksen myötä hätävilkulla voi varoittaa muita autoilijoita myös auton ollessa liikkeessä

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

"Heijastimien käyttö on taas ajankohtaista", muistuttaa Autoliitto

Kittilän liikenteessä vammautuu suhteessa eniten ihmisiä – Pohjois-Suomi johtaa synkän tilaston kärkeä