Maaseudun Tulevaisuus painetaan perjantaina vihdoin normaalisti – reilu pari viikkoa kestänyt tauko painatuksessa ei yllä lehden historian pisimmäksi - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Maaseudun Tulevaisuus painetaan perjantaina vihdoin normaalisti – reilu pari viikkoa kestänyt tauko painatuksessa ei yllä lehden historian pisimmäksi

Lakot ja työtaistelut ovat ennenkin vaikuttaneet lehden ilmestymiseen. 1960-luvulla meijerit auttoivat postilakon aikana.
Erkki Voutilainen
Vuonna 1956 yleislakon aikaan lehteä joutui lukemaan Simonkadulla ikkunoista.

Perjantaina Maaseudun Tulevaisuus painetaan normaalisti yli kaksi viikkoa kestäneen tauon jälkeen. Ajanjakso on ollut pitkä, mutta se ei ole lehden historian pisin.

Kolme vuotta sitten 100 vuotta täyttäneen lehden historiaan kuuluu useampia poikkeuksellisia aikoja, jolloin lehti ei ole ilmestynyt, sitä ei ole painettu tai sitä ei ole voitu jakaa tavalliseen tapaan, selviää Kansalliskirjastosta.

Sisällissota vuonna 1918 katkaisi lehden ilmestymisen alkuvuodesta huhtikuuhun saakka. Talvisodan ja jatkosodan aikana lehti taas ilmestyi vaikeista ajoista huolimatta.

Tämän jälkeen työtaistelut ovat vaikuttaneet lehden ilmestymiseen ja jakeluun. Kirjatyöntekijöiden lakot vuonna 1949 ja 1967 laittoivat lehden ilmestymisen viikkojen tauolle. Vuonna 1956 lähes koko maaliskuun kestänyt yleislakko taas aiheutti katkoksen lehden ilmestymiseen.

Toimittajien lakot ovat myös olleet syynä siihen, ettei lehti ilmesty. Vajaan kuukauden toukokuussa vuonna 1972 kestänyt ja vuoden 1980 marraskuussa alkanut ja joulukuun alkuun kestänyt lakko, olivat molemmat puolestaan syynä siihen, ettei lehti tuolloin ilmestynyt.

Juuri päättyneen postin lakon aikana selviteltiin kiivaasti vaihtoehtoja lehden jakamiselle. Lehden satavuotishistoriikin kirjoittaja Erkki Teräväinen kertoo, että 1960-luvulla koetun postilakon aikaan lehden toimittamiseen lukijoille keksittiin oiva tapa, meijerit.

"Lehti laitettiin tyhjennetyn maitotonkan kahvaan ja meijeriauto vei luettavaa isännille", hän kertoo.

Lue lisää

Lakko karsi asiakkaita – yrittäjäkyselyn mukaan moni vähensi asiointia Postin kanssa lakon seurauksena

Postilakko kypsytti yritykset: Kyselyn mukaan lähes puolet pk-yrityksistä aikoo vähentää Postin palvelujen käyttöä

Sanna Marin lentää aamukoneella Helsinkiin: "Suomen ministereiltä edellytetään läsnäoloa kotimaassa"

SK:n tietojen mukaan Antti Rinne on valmis eroamaan pakon edessä – nostaisi pääministeriksi Sanna Marinin