Lemmikit päästelevät prosentin Suomen kasvihuonekaasupäästöistä – koira vastaa neljännestä henkilöautosta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Lemmikit päästelevät prosentin Suomen kasvihuonekaasupäästöistä – koira vastaa neljännestä henkilöautosta

Suurimman ympäristötaakan aiheuttaa ruokinta. Lemmikki voi myös vähentää omistajansa ilmastokuormitusta.
Kari Salonen
Suomessa lemmikkien ilmastovaikutus on arviolta noin prosentti koko maan päästöistä. Yhden koiran osuus taas vastaa noin neljännestä henkilöauton hiilidioksidipäästöistä. Kuvituskuva.

Lemmikkien suurimmat ympäristövaikutukset aiheuttaa niiden ruokinta. Koiran- ja kissanruokavalmistaja Edgard & Cooper muistuttaa, että eläinystävien ekologiseen jalanjälkeen voi kuitenkin vaikuttaa jo pienillä arjen valinnoilla.

Suomessa lemmikkien ilmastovaikutus on arviolta noin prosentti koko maan päästöistä. Yhden koiran osuus taas vastaa noin neljännestä henkilöauton hiilidioksidipäästöistä.

Ruokinnan lisäksi lemmikistä aiheutuu päästöjä myös esimerkiksi eläintarvikkeiden hankinnasta sekä eläinten kuljetuksista erilaisiin aktiviteetteihin, kuten näyttelyihin ja eläinlääkäriin.

Koiran- ja kissanruokavalmistaja huomauttaa, että lemmikki voi vaikuttaa omistajaansa ilmastonmuutoksen kannalta myös myönteisesti. Eläinystäviin käytetty raha voi nimittäin olla pois muusta kulutuksesta, kuten lomalennoista. Usein myös kodin ruokahävikki vähenee, kun koiralle annetaan koiranruuan ohella ihmisten ruuantähteitä.

"Koiran kanssa ulkoilu myös usein parantaa omistajansa luontosuhdetta, mikä voi johtaa ekologisempiin valintoihin arjessa yleisemminkin", Edgard & Cooperin eläinlääkäri Bo Vanbeselaere sanoo tiedotteessa.

Luontoystävällinen lemmikinomistaja voi keventää ilmastokuormitusta helposti esimerkiksi niin, että unohtaa kissoille ja koirille tarkoitetut elektroniset vempaimet ja halvan työn maissa tehdyt lelut. Edgard & Cooper vinkkaa, että ajattomat pallot, langat ja pehmolelut ovat takuuvarmasti hauskoja. Uuden lelun ostamisen sijaan kannattaakin kierrellä kirpputoreja ja selailla käytetyn tavaran verkkokauppoja.

On myös hyvä pitää mielessä, että lemmikin iloitsevat pienistä asioista. Vaikkapa vanhoista, käyttämättömistä farkuista saat tehtyä koirallesi lelun. Leikkaa farkkujen alaosa irti ja avaa yksi sivusaumoista saksilla. Rullaa lopuksi farkun pala, ja tee siihen solmu.

Kissa sen sijaan pitää todennäköisesti käytetyistä pehmoleluista. Niistä on kuitenkin syytä ennen lemmikille antamista poistaa huolellisesti muovisilmät ja muut vaaralliset, irtoavat materiaalit.

Kissanhiekka voi sisältää kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ympäristölle ja kaiken lisäksi myrkyllisiä kissalle. Perinteisen kissanhiekan sijaan Edgard & Cooper kehottaa suosimaan luonnonmukaisia vaihtoehtoja, kuten puupohjaista mäntykuiviketta, pähkinänkuorirouhetta ja kokojyvämaissikuiviketta.

Yksi keino vähentää lemmikin ilmastovaikutuksia, on vähentää mahdollisuuksien mukaan autoilua. Suosi lemmikin kanssa harrastaessasi julkisia liikennevälineitä, mikäli se vain on mahdollista. Samalla saat itsekin hyötyliikuntaa, kun taitatte lyhyemmät matkat kävellen tai pyörällä. Jos koira ei vielä osaa kulkea rauhallisesti pyörän vierellä, sen voi myös ottaa pyörävaunun kyytiin.

Lue lisää:

Valmistaja laski koiranruuan hiilijalanjäljen – yhdellä päätöksellä päästöjä voi pienentää jopa yli 90 prosenttia

Lue lisää

Miksi koira vetää hihnassa tai rähisee vastaantulijoille? Näin ongelmia voi yrittää ratkaista

Pertti-kissa ihastui uuteen ystävään: Katso hellyttävä video!

Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään"

Putoaako kissa aina jaloilleen? — Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen