Komission puheenjohtaja Suomen esittämistä "vakavista leikkauksista" EU:n budjettiin: "Olen huolestunut" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Komission puheenjohtaja Suomen esittämistä "vakavista leikkauksista" EU:n budjettiin: "Olen huolestunut"

Suomi esittää budjettiin 1,07 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta – 58 miljardia euroa EU-komission ehdottamaa vähemmän.
Ursula von der Leyen sanoo olevansa huolestunut Suomen ehdottamista vakavista leikkauksista Euroopan unionin tulevien vuosien budjettiin verrattuna komission esitykseen. LEHTIKUVA / AFP

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo olevansa huolestunut Suomen ehdottamista "vakavista leikkauksista" Euroopan unionin tulevien vuosien budjettiin verrattuna komission esitykseen.

Esitettyä pienemmällä budjetilla ei hänen mukaansa saada toivottuja panostuksia esimerkiksi rajavalvontaan, puolustukseen, digitalisaatioon ja vihreään talouteen. Von der Leyen aikoo keskustella budjetista jäsenmaiden kanssa ensi viikon huippukokouksessa. Hän odottaa, että huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel jatkaa budjetin valmistelua siten, että se voisi valmistua ensi vuoden alkupuolella.

EU-maat neuvottelevat parasta aikaa EU:n rahankäytöstä vuosina 2021–2027. Neuvotteluiden pohjana on komission esitys ja tuoreimpana puheenjohtajamaa Suomen ehdotus. Suomi jakoi maanantaina jäsenmaille ehdotuksen, joka on saanut osakseen odotetusti kovaa arvostelua.

Suomi esittää budjetin kooksi 1,07 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Se olisi 1  087 miljardia euroa, mikä on vähemmän kuin komission ehdottama 1  135 miljardia.

"Olen huolestunut vakavista leikkauksista, jotka tässä ehdotuksessa ovat verrattuna komission esitykseen. Vakavia leikkauksia on esitetty strategisen agendan keskeisiin tavoitteisiin", von der Leyen sanoi keskiviikkona Brysselissä komissionsa ensimmäisen viikkopalaverin jälkeen.

Suomen valmistelema paperi osoittaa von der Leyenin mukaan, miten vaikeat neuvottelut budjetista ovat.

Von der Leyenin ensimmäinen matka EU:n ulkopuolelle suuntautuu perjantaina Afrikkaan. Matka suuntautuu Etiopiaan, jossa sijaitsee Afrikan unionin päämaja.

Mukana matkassa on kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen (sd.), komissiosta kerrotaan.

Von der Leyen sanoo haluavansa osoittaa matkalla, että Afrikan manner on tärkeä Euroopan unionille. EU tavoittelee hänen mukaansa Afrikan kanssa hyvää kumppanuutta.

Lue lisää

Komission ehdotus pysyy: EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla

Suomi on jäämässä pahnanpohjimmaiseksi – EU-komission ennuste talouden supistumisesta synkistyy entisestään

Medialiiton Kangaskorpi EU-komission Yle-arviosta: "Yle on tärkeä toimija tiedonvälityksessä, mutta sen tehtävä ei ole tappaa tarjonnallaan muuta mediaa"

Yle joutuu taipumaan EU-komission kantaan