Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

Kokoomus kysyy myös, missä ja miten mahdollisesti rikoksiin syyllistyneet Isis-leirillä olleet äidit tulisi saattaa oikeuden eteen.
Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Kokoomuksen eduskuntaryhmä jättää tänään kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta.

Kokoomus muun muassa kysyy, onko hallitus antanut ulkoministeriölle mandaatin tarvittaessa toteuttaa al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten evakuointeja aikuiset mukaan lukien ilman valtioneuvoston erillisharkintaa.

Samalla kysytään, onko hallitus tosiasiassa antanut mandaatin tai tehnyt linjauksen evakuointiasiassa ja missä kokoonpanossa päätös on tehty. Lisäksi tiedustellaan, onko al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseksi ryhdytty jo toimenpiteisiin ja onko ulkoministeriön virkamies sijoitettu Erbiliin kuukauden virkamatkalle.

Kysymyksessä halutaan selvitystä myös hallituksen linjasta perheenyhdistämisiin sen jälkeen, kun leirillä olevia lapsia on tuotu Suomeen. Samoin kysytään, miten ja missä mahdollisesti rikoksiin syyllistyneet Isis-leirillä olleet äidit tulisi saattaa oikeuden eteen.

Kokoomuksen kirjallisessa kysymyksessä puututaan myös Ilta-Sanomien viime päivien uutisointiin, joiden mukaan ulkoministeri olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön virkamiestä tai virittää tälle vastuuta al-Holin operaatiosta.

"Onko ulkoministeri antanut virkamiehelle asiassa ohjeita, joita tämä ei ole halunnut noudattaa, mihin virkamiesten puheet ”pelon ilmapiiristä” ulkoministeriössä perustuvat ja mitä aiotte tehdä tilanteen korjaamiseksi?" kysymyksessä sanotaan.

Haavisto on kiistänyt sekä painostamisen että väitteet, joiden mukaan ministeriössä olisi valmisteltu suunnitelmaa lasten tuomiseksi takaisin leiriltä yksin ilman äitejään.

Lue lisää

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan kantansa valmiiksi Haaviston virkarikosepäilyistä lokakuussa

Ministeri Pekka Haavisto kuultavana perustuslakivaliokunnassa virkarikosepäilystä

Kokoomus kieltäisi eheytyshoidot ja pysäyttäisi pölyttäjäkadon – puoluevaltuuston kokouksessa puolustettiin suomalaista työtä

Kokoomuksen Orpo hallituksen sote-uudistuksesta: Läpimeno olisi katastrofi