Suomen ensimmäinen ruokakoira valittiin Vuoden tullikoiraksi – Lokakuun loppuun mennessä Aino oli löytänyt 1 700 kiloa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Suomen ensimmäinen ruokakoira valittiin Vuoden tullikoiraksi – Lokakuun loppuun mennessä Aino oli löytänyt 1 700 kiloa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita

Ruokakoirakokeilun taustalla oli sikataloutta uhkaava afrikkalainen sikarutto.
TULLI
Kultainennoutaja Aino on menestynyt ohjaajansa Seija Kontusen kanssa erinomaisesti pioneerityössään ruokakoirana. Paras palkka leikkisälle Ainolle on narupallo.

Kennelliitto palkitsi lauantaina Koiramessuilla vuoden 2019 virkakoirat. Vuoden tullikoira on Suomen ensimmäinen ruokakoira Aino.

Lokakuun loppuun mennessä Aino oli löytänyt 1 700 kiloa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Tulli lähetti asiasta tiedotteen.

Kultainennoutaja Aino on menestynyt ohjaajansa Seija Kontusen kanssa erinomaisesti pioneerityössään. Lokakuun loppuun mennessä löytöjen saldo oli noin 1 700 kiloa. Kilomäärä on suuri, koska se muodostuu eväsleivistä muutamiin useamman kilon löytöihin.

Aino tunnistaa kaikki liha- ja maitotuotteet prosessoituina ja eri tavoin pakattuina. Ruokakoirakokeilun taustalla oli sikataloutta uhkaava afrikkalainen sikarutto. Taudin Suomeen leviämisen estämiseksi oli löydettävä uusia torjuntakeinoja. Ainon koulutukseen haettiin oppia muun muassa Englannista Heathrow’n lentokentältä.

”Ruokakoira Aino on osoittautunut tehokkaaksi, taloudelliseksi ja näkyväksi tavaksi ennaltaehkäistä ja paljastaa liha- ja maitotuotteiden maahantuontia sekä eläintautien leviämistä kolmansista maista EU:n alueelle", valvontapäällikkö Kari Marjamäki sanoo tiedotteessa.

”Aino on korvaamaton apu työssämme ennaltaehkäistä vaarallisten eläintautien ja varsinkin afrikkalaisen sikaruton leviämistä maahamme. Ainon työtä olemme ylpeydellä esitelleet myös EU:n kokouksissa muille jäsenvaltioille ja komissiolle,” kertoo palkitsemistilaisuudessa mukana ollut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana-Husu Kallio.

Aino toimii pääasiassa itärajalla, mutta sen apua voidaan hyödyntää muuallakin, kuten Helsinki-Vantaan lentokentällä. Aino liikkuukin luontevasti rajanylityspaikalta toiselle, koska se matkustaa mallikkaasti autossa ja osaa rauhoittua tarvittaessa nukkumaan siirtymien välillä.

Ainon suosikki työskentely-ympäristö on juna. Se osaakin mukautua vaihteleviin työtilanteisiin sujuvasti.

Ainon suurin yksittäinen löytö on 44 kiloa lihaa. Lihat löytyivät Venäjältä tulevan ajoneuvon tavaratilaan pakatuista matkalaukuista. Liha oli kääritty sade- ja liinavaatteisiin sekä muoviin, sanomalehteen ja folioon. Viereen oli laitettu vielä mauste- ja valkosipulipussit.

Vaikka lihojen pakkaamisessa oli nähty vaivaa, niin Aino pääsi hajulle jo todella kaukana kohteesta ja lähti määrätietoisesti vetämään suoraan kohti ajoneuvon tavaratilaa.

Löytönsä Aino ilmaisee passiivisesti eli se jää paikalleen. Se myös pyrkii työntämään kirsunsa mahdollisimman lähelle hajulähdettä. Palkka löydöstä tulee tilanteen ja vireystilan mukaan.

Aino ei koskaan kyllästy sosiaaliseen palkitsemiseen eli kehuun tai kosketukseen. Nami-palkka on erittäin tavoittelemisen arvoinen ja palkitseva, mutta kaikkein paras palkka leikkisälle Ainolle on narupallo.

Aino ei suhtaudu työhönsä ryppyotsaisen vakavasti.

”Aino on aina hyvin innokkaana kaikessa mukana. Sitä kiinnostaa kaikki, mitä ympärillä tapahtuu ja hyvin rohkeasti se lähtee tutkimaan uusia juttuja ihan vain uteliaisuuttaan. Aino nauttii onnellisuudesta, siitä kun asiat luistavat. Ohjaajana tehtäväni on siten huolehtia, että perusasiat ovat kunnossa ja Ainon onnellisuustaso kohdillaan”, kertoo koiranohjaaja Seija Kontunen.

Lue lisää

Sikatuho jatkuu Aasiassa: afrikkalaista sikaruttoa löydetty myös Filippiineiltä

Tulli tehostaa sikaruton torjuntaa ruokakoira Ricon avulla – komissaari Andriukaitis kehuu Suomen toimenpiteitä: "Kreikan kannattaa ottaa mallia"

Ruokakoira Ainon komea saldo: Rajalle on pysähtynyt jo lähes 600 kiloa kiellettyjä ruokatuomisia

Katso video: Ruokakoira Aino on täsmäase afrikkalaista sikaruttoa vastaan