Kotimaa

Al-Holin kotiuttamissuunnitelmat: Poliisiylijohtajan kommentit hämmensivät, ministerit vaitonaisia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvisti torstaina Ylelle, että Syyrian al-Holin leirin suomalaisten palautukset suunniteltiin tälle viikolle.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kommentit al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmista ovat herättäneet hämmennystä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Poliisin toiminnasta vastaava sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kieltäytyi perjantaina vastaamasta STT:lle hämmennystä herättäneisiin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kommentteihin al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmista.

Kolehmainen vahvisti torstaina Ylelle, että Syyrian al-Holin leirin suomalaisten palautukset suunniteltiin tälle viikolle. Hän kuitenkin kiistää, että hänellä olisi tarkkaa tietoa siitä, minä päivänä leiriläisiä olisi ollut tulossa tai suunniteltu tulevaksi.

"Kun minulta kysyttiin päivää, niin en siihenkään valehdellut. Suunnitellun viikon tiesin, mutta en tarkkaa päivää", Kolehmainen sanoi Ylelle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa tiistaina, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat leirillä olevat suomalaiset. Kolehmainen kommentoi tiistaina Halla-ahon väitettä Ylelle ja STT:lle sanomalla, että "minulla ei ole tällaista tietoa, että joku tietty päivä olisi Suomeen tulossa. Minä en tiedä asiasta mitään."

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tyytyi perjantaina toteamaan toimittajille, ettei voi kommentoida poliisiylijohtajan dokumentteja. Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) taas sanoi kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa toimittajilta.

Kulmuni joutui perjantaina selittämään toimittajille pahennusta aiheuttanutta sosiaalisen median kyselyään al-Holin leiriläisten tuomisesta Suomeen. Kulmuni kysyi Instagram-tarinassaan, mitä mieltä ihmiset ovat, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai lapset ja äidit.

Pian kyselyn julkaisun jälkeen Kulmuni poisti sen ja kertoi Twitterissä tavan olleen epäonnistunut. Perjantaina hän pyysi kyselyä myös Twitterissä anteeksi.

"Minusta olisi hyvä selvittää sitä oikeusperustaa, jolla tarvittaessa voidaan tuoda lapset Suomeen ilman, että äitejä tarvitsee Suomeen tuoda. Halusin käydä tästä monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta sosiaalisessa mediassa keskustelua. Se epäonnistui, ja sitä kyselyä pyysin anteeksi", Kulmuni sanoi myöhemmin eduskunnassa.

Kulmuni ei kertonut, oliko kysely ministerin oma idea.

"Olen tehnyt monenlaisia Instagram-kyselyitä ja sosiaalisessa mediassa koettanut olla aktiivinen. Se on tärkeä väylä käydä myös sosiaalisessa mediassa keskustelua, mutta sen luonne täytyy aina muistaa, ja tästä monimutkaisesta aiheesta tekemäni kysely oli epäonnistunut, ja sitä pyysin anteeksi. Minä kannan totta kai vastuun."

Hän ei myöskään kertonut, oliko käynyt etukäteen keskustelua siitä, onko tällainen sosiaalisen median äänestys aiheesta hyvä idea.

"Kuten totesin, kysely oli epäonnistunut, ja olen pyytänyt sitä anteeksi."

Lue lisää

Poliisihallitus esittää: Enimmäispituus poliisin toimintavalmiusajalle jatkossa eri pituinen eri puolilla maata

Poliisiylijohtaja paljastaa: Poliisien määrää lisätään etenkin harvaan asutuilla seuduilla – viranomaisten näkyvyyden parantamiseen käytettävissä 4,1 miljoonaa euroa

Ohisalon toimista puuttuu säihke

Ennaltaehkäisystä poliisin tärkein tehtävä