Kotimaa

IL: Kannuslaiset vanhemmat keräsivät adressin saadakseen pitää joulujuhlansa kirkossa

Koulun joulujuhlaa ei saa järjestää kirkossa siinäkään tapauksessa, että halukkaille järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus.
Petteri Kivimäki
Kirkko on tunnuksellisena paikkana apulaisoikeusasiamiehen mukaan sopimaton paikka joulujuhlalle.

Iltalehti kertoo, että Kannuksessa vanhemmat yrittävät suojella koulun perinteistä kirkossa järjestettävää joulujuhlaa adressin avulla.

"Kannuslaisina, kannuslaisten lasten vanhempina ja Kannuksen kaupunkiin muuten sidoksissa olevien puolesta pyydämme säilyttämään tunnelmalliset perinteet koulujen kirkossa järjestettävien päättäjäisten osalta", adressissa sanotaan. Adressissa vedotaan IL:n mukaan myös, että juhlan säilyttäminen kirkossa on sekä vanhempien että oppilaiden tahto.

MT kertoi marraskuussa, että eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Ratkaisun mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että halukkaille järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus.

Kannuksen Takalo-Raasakan vanhempainyhdistyksen aloittaman nettiadressin allekirjoitti noin 400 ihmistä. Se on toimitettu jo eteenpäin kaupungin johdolle ja sivistystoimelle.

IL:n haastattelema Kannuksen kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen Manolis Huuki kertoo, että yläkoulun ja lukion oppilaat eivät ole ilmaisseet tyytymättömyyttään siihen, että juhla siirretään pois kirkosta. Takalo-Raasakan vanhempainyhdistys edustaa koulun alakoulun oppilaita.

"Olisimme mielellämme pitäneet joulujuhlan kirkossa, mutta viranomaisten on noudatettava apulaisoikeusasiamiehen päätöstä", Huuki kertoo.

Iltalehti: Koulujen joulujuhlat pois kirkosta – tyrmistyneet vanhemmat tarttuivat toimeen Kannuksessa

Lue lisää:

Koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista – eduskunnan apulaisoikeusasiamies tyrmäsi kouvolalaiskoulun käytännön

MT-gallup: Suomalaisten selvä enemmistö sallisi koulun yhteisen joulujuhlan järjestämisen kirkossa

Lue lisää

MT pyysi uskovaista ja ateistia keskustelemaan kirkon roolista kouluissa – "kevätkirkkoa ei tarvitsisi järjestää koronakriisin jälkeenkään"

Päivi Räsäsen mukaan alakoulussa joulujuhla korvattiin profeetta Muhammedista kertovalla kulttuurijuhlalla – Ei pidä paikkansa, sanoo rehtori

Arkkipiispa Tapio Luoma toivoo, että myös seurakunnan työntekijöillä olisi jouluna aikaa hiljentymiseen. "Pidän sitä jopa välttämättömänä, jotta pystymme välittämään muille joulun sanomaa"

Arkkipiispa Tapio Luoma puhuu nyt syksyn kuumasta puheenaiheesta: "Joulujuhliin liittyy suuria kulttuurisia merkityksiä, joita ei pitäisi vähätellä"