Kotimaa

Traficom otti kantaa saariston jakelukiistaan: Jos lauttayhteys on vain kerran päivässä, virasto pitää saarta "vaikeakulkuisena saaristoalueena"

Posti teki keväällä jakelumuutossuunnitelman, jossa se poikkeaisi postin viisipäiväisestä jakelusta.
Markku Vuorikari
Niiden saarien osalta, joihin on yhteysalusliikenne kerran päivässä tai harvemmin, tulisi SANK:in mukaan jakaa posti yhteysalusliikenteen mukaisina päivinä.

Postin suunnitelmat vähentää saaristoalueiden postinjakelua Varsinais-Suomen saaristossa ihmetyttävät saaristolaisia. Saaristoasiain neuvottelukunta SANK pitää postipalveluita elinehtona elinvoimaiselle saaristolle.

Posti teki keväällä jakelumuutossuunnitelman, jossa se poikkeaisi postin viisipäiväisestä jakelusta.

Jakelumuutossuunnitelma perustuu SANK:in mukaan postilain momenttiin, jonka mukaan yleispalvelun tarjoajalla on oikeus poiketa postilain 17 §:ssä säädetystä keräily- ja jakelutiheydestä, jos kyseessä on vaikeakulkuisella saaristo- tai erämaa-alueella sijaitseva talous.

Näiden talouksien osalta postin keräily ja jakelu on tehtävä vähintään kerran viikossa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Traficom on ottanut kantaa Postin suunnitelmiin ja Traficomin mukaan saaria, joihin on aikataulutettu lauttayhteys vähintään kaksi kertaa arkipäivässä ympäri vuoden, ei voida pitää vaikeakulkuisena saaristoalueena.

Näihin saariin posti on jaettava viisi kertaa viikossa postilain mukaisesti. Saaria, joihin aikataulutettuja lauttayhteyksiä on kerran arkipäivässä tai harvemmin, voidaan Traficomin mukaan pitää vaikeakulkuisina saaristoalueina. Näihin saariin posti jaetaan vähintään kerran viikossa. 

SANK on tyytyväinen Traficomin tulkintaan, jossa vaikeakulkuisena saaristoalueena ei voida pitää saaria, joihin on lauttayhteys vähintään kaksi kertaa päivässä.

Sen sijaan neuvottelukunta ei ole tyytyväinen Traficomin tulkintaan saariston vaikeakulkuisuudesta niiden saarien osalta, jonne on aikataulutettu lauttayhteys kerran päivässä tai harvemmin.

Niiden saarien osalta, joihin on yhteysalusliikenne kerran päivässä tai harvemmin, tulisi SANK:in mukaan jakaa posti yhteysalusliikenteen mukaisina päivinä. Erityisesti silloin, kun postinjakaja ei mene lautan mukana jakamaan postia, vaan lauttahenkilökunta vie postilähetykset saariin.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Tunnetko Postin pomot? – erästä johtajaa syytettiin virkarikoksesta, kun pidätettyjä postilähetyksiä löytyi säkeittäin postihallituksen ullakolta

Posti aloittaa yt-neuvottelut – uhattuna 130 työtehtävää, mutta ei tällä kertaa jakelupuolelta

Tiedon on kuljettava

Työryhmä ehdottaa, että postinkannossa siirrytään kolmipäiväiseen jakeluun vuonna 2022