Uutta kyläkauppatukea saa yli 80 maaseudun myymälää – tuki on noin 11 000 euroa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Uutta kyläkauppatukea saa yli 80 maaseudun myymälää – tuki on noin 11 000 euroa

Vajaa puolet tukea hakeneista kaupoista saa avustuksen. Ehtona oli sijainti harvaan asutulla maaseudulla.
Jaana Kankaanpää
Kyläkauppatuen tavoitteena on edistää palvelujen saatavuutta maaseudulla. Arkistokuva.

Ruokavirasto on myöntänyt kyläkauppatukea yli 80 maaseudulla sijaitsevalle päivittäistavarakaupalle. Uudenlainen harvaan asutun maaseudun päivittäistavarakaupoille tarkoitettu kyläkauppatuki oli ensimmäistä kertaa haettavana tänä syksynä.

"Tuki kiinnosti laajalti kyläkauppoja ympäri Suomen. Hakijoiden joukossa oli myös uusia, tänä vuonna kyläkaupan avanneita yrittäjiä", Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan.

Kyläkauppatukea haki yhteensä yli 200 yrittäjää, joista noin 40 prosenttia saa avustuksen. Suurin osa hylätyistä päätöksistä johtuu viraston mukaan siitä, että tukea hakenut kauppa ei sijaitse Suomen ympäristökeskuksen luokituksen mukaisella harvaan asutulla maaseudulla.

Kyläkauppatukeen varattu miljoonan euron määräraha jaetaan tukikelpoisten hakijoiden kesken. Tuki on noin 11 000 euroa kyläkauppaa kohden. Myymäläautopalvelua tarjoava kyläkauppa saa noin 14 000 euron tuen. Tuen ehtona on, että kyläkauppa toimittaa jälkikäteen selvityksen tuen käyttämisestä vuosina 2020 ja 2021.

Ruotsissa vastaava avustus on ollut käytössä vuodesta 2016 lähtien. Tuen tarkoitus on edistää harvaan asutun maaseudun palveluiden saatavuutta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa on nykyisellään noin 200 kyläkauppaa ja määrä vähenee.

Ruokaviraston tavoitteena on maksaa tuet tammikuussa 2020.

Lue lisää

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Koloradonkuoriaisia on syytä tarkkailla – epäilyt ilmoitettava Ruokavirastolle

Kasvisruokavalio voi lisätä raskasmetallien saantia – kahvi, tee ja mehut ovat suurehkoja lyijyn, arseenin ja alumiinin lähteitä

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi