Kotimaa

Vuosi vaihtuu pikkupakkasissa – vuoden 2020 ensimmäiseen aamuun herätään suurin osin selkeässä säässä

Päivystävän meteorologin mukaan uudenvuodenaaton sää näyttää muodostuvan sopivaksi rakettien ampumiselle.
LEHTIKUVA / PANU TUUNALA
Joulun menoliikennettä Mäntyharjulla aatonaattona 23. joulukuuta 2017.

Vuoden vaihtumista juhlitaan tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä pääosin pakkassäässä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Vain rannikoilla saattaa lämpötila olla nollassa.

Tiistaina sekä päivällä että illalla sää on suuressa osassa maata selkeä ja jatkuu sellaisena uuteen vuoteen eli keskiviikkoaamuun asti.

Vain idässä on tiistaina päiväsaikaan pilvisempää, ja itärajan tuntumassa voi esiintyä jokunen lumi- tai räntäkuuro.

Uudenvuodenaaton sää näyttää muodostuvan sopivaksi rakettien ampumista varten, päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo.

"Tiedossa on  kohtalaista tuulta, mutta ei kuitenkaan sen kovempaa, eli eiköhän sää ole ihan hyvä ja selkeä raketeille", Tuovinen sanoo.

Uusi vuosi otetaan vastaan puolen yön aikaan pikkupakkasten saattelemana. Rannikoilla pakkasta on noin 1–5 astetta. Sisämaassa ja pohjoisessa lämpömittari laskee noin 5:een ja Lapissa reiluun 10 pakkasasteeseen.

Uudenvuoden päivänä kannattaa nousta ylös varhain aamulla, mikäli haluaa aloittaa vuoden 2020 ensimmäisen päivän selkeässä säässä.

Pilvipeite alkaa nimittäin lisääntyä päivän edetessä, kun lännestä saapuu Suomeen sateita.

"Sateet tulevat pääosin lumena, maan länsiosassa paikoin myös vetenä. Etelärannikko saattaa keskiviikkona pysyä poutaisena", Tuovinen kertoo.

Maan itäosiin lumisade saapuu vasta iltapäivästä lähtien. Päivän edetessä lämpömittarit maan länsi- ja eteläosissa näyttävät 1–5 lämpöastetta ja muualla pakkasta.

Samalla kun sadealue liikkuu Suomen yli, lauhtuu aamun pakkassää ja tiedossa on plusasteita Oulua myöten.

"Maan pohjoisosassa oleva 8–12 asteen pakkanen lauhtuu sekin keskiviikkoiltaa kohden", Tuovinen lisää.

Kaikilla Suomen merialueilla paitsi Merenkurkussa tuulee tiistaina kovaa. Uudenvuodenaattona onkin syytä varautua korkeisiin aaltoihin lounaisilla merialueilla.

Uudenvuodenpäivänä varoitus mahdollisesti vaarallisesta ajokelistä on voimassa Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja osissa Lappia.

Lue lisää

Uudenvuoden juhlijat sähläsivät eläinten karkotukseen takoitetuilla paukuilla – seurauksena silmävamma ja useita vikailmoituksia

Suomalaiset hyvästelevät koronavuoden muun muassa Abban, Scooterin ja Queenin sävelten tahtiin

Upota joulun jämäruuat uudenvuodenaaton rentoihin texmex-herkkuihin

Toiveikkaasti kohti uutta vuotta: "Pakon sanelema onkin mahdollistanut vapauden omien tekemisten suhteen"