Kotimaa

U-käännöstä ohituskaistan kautta tehneen ambulanssikuskin syytteet hylättiin hovioikeudessa – ambulanssiin törmänneen auton matkustaja kuoli

Hovioikeuden mukaan takana tulevan olisi tullut antaa hälytysajoneuvolle esteetön kulku eikä lähteä ohittamaan tätä.
Ambulanssin kuljettaja hidasti Kuopiossa tiellä 9 vauhtiaan heinäkuussa ja oli siirtymässä ohituskaistalle tehdäkseen u-käännöksen, kun ohituskaistalta takaa tuleva auto törmäsi ambulanssiin. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt Kuopiossa tieliikenneonnettomuuteen joutuneen ambulanssin kuljettajan syytteet kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Ambulanssin kuljettaja hidasti Kuopiossa tiellä 9 vauhtiaan heinäkuussa 2017 ja oli siirtymässä ohituskaistalle tehdäkseen u-käännöksen, kun ohituskaistalta takaa tuleva auto törmäsi ambulanssin vasempaan etulokasuojaan. Auton matkustajana ollut nainen kuoli.

Käräjäoikeus katsoi, että ambulanssikuski toimi huolimattomasti ja tuomitsi tämän sakkoihin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hovioikeus kuitenkin päätteli todistajankertomuksen ja ambulanssin lokitietojen perusteella, että kuljettaja oli kytkenyt hälytysvalot ja suuntavilkun vasemmalle.

Sen jälkeen kuljettaja hidasti vauhtia. Lokitietojen mukaan hälytysajoneuvon vauhti alentui 12 sekunnin aikana 99 kilometrin tuntinopeudesta 68 kilometrin tuntinopeuteen. Hidastamisen jälkeen ambulanssi siirtyi ohituskaistalle, jolloin takaa tuleva henkilöauto törmäsi tähän.

Tilanteen nähnyt todistaja kertoi, että takaa tuleva ajoneuvo ajoi ambulanssin takana samalla kaistalla noin 20 metrin etäisyydellä ambulanssista sillä hetkellä, kun ambulanssi jo hidasti vauhtiaan. Todistaja kertoi, että takaa tuleva auto siirtyi ohituskaistalle vasta sen jälkeen, kun hälytysvalot ja suuntavilkku oli jo kytketty päälle.

Ambulanssin kuljettaja kertoi katsoneensa sivupeileihin ennen ohituskaistalle siirtymistään, mutta ei havainnut ohittamaan lähtenyttä autoa. Oikeuden mukaan oli hyvinkin mahdollista, että takaa tuleva auto oli juuri ennen ohituskaistalle siirtymistään ambulanssin peilien katvealueella, jolloin sitä ei ollut mahdollista havaita.

Yhteenvetona oikeus totesi, että autoilija lähti ohittamaan ambulanssia vasta noin 15–30 sekuntia sen jälkeen, kun ambulanssin hälytysvalot ja suuntavilkku oli kytketty päälle. Hovioikeuden mukaan takana tulevan olisi tullut antaa hälytysajoneuvolle esteetön kulku eikä lähteä ohittamaan tätä. Ambulanssikuski ei siis voinut varautua siihen, että takana tuleva yrittäisi ohitusta.

Lue lisää

Noin viisi prosenttia kolaroiduista autoista lunastetaan – määrä saattaa kasvaa tulevaisuudessa, kun autot vanhenevat ja korjaus kallistuu

Korona ruuhkautti oikeusistuimet – juttusuman purkamiseen voi mennä jopa kolme vuotta

Hovioikeus antoi MV-julkaisua koskevan päätöksen

Kiskobussi syttyi palamaan kolaroituaan traktorin kanssa Mänttä-Vilppulassa – vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin, Otkes käynnisti alustavan tutkinnan