Kotimaa

Apulaisoikeusasiamies tutkii Senaatti-kiinteistöjen aseman – haluaa tietää esimerkiksi sen, kuka on vastuussa, jos puolustusvoimien räjähdevarastossa pamahtaa

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, jonka tehtävänä on huolehtia valtion kiinteistövarallisuudesta.
Jussi Tiainen, Markku Vuorikari
Valtiovarainministeriölle lähettämässään lausunto- ja selvityspyynnössä apulaisoikeusasiamies kehottaa ministeriötä ottamaan kantaa siihen, onko vuoden 2016 alussa käyttöön otettu valtion uusi vuokrajärjestelmä voitu luoda valtioneuvoston asetuksella, vai olisiko asiasta pitänyt säätää lailla.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen aikoo selvittää valtion vuokrajärjestelmän oikeudellista perustaa ja Senaatti-kiinteistöjen oikeudellista asemaa monopoliasemassa toimivana valtion virastojen vuokranantajana.

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, jonka tehtävänä on huolehtia valtion kiinteistövarallisuudesta.

Valtiovarainministeriölle lähettämässään lausunto- ja selvityspyynnössä Pölönen kehottaa ministeriötä ottamaan kantaa siihen, onko vuoden 2016 alussa käyttöön otettu valtion uusi vuokrajärjestelmä voitu luoda valtioneuvoston asetuksella, vai olisiko asiasta pitänyt säätää lailla.

Pölönen tiedustelee ministeriöltä muun muassa sitä, kuka räjähdyksen sattuessa vastaa siitä, jos puolustusvoimien räjähdevarastoja ei ole saatettu kaikilta osin määräysten edellyttämään kuntoon.

Pölönen haluaa tietää, onko vastuussa Puolustusvoimat, valtiovarainministeriö vai Senaatti-kiinteistöt. Hän huomauttaa, että apulaisoikeusasiamies on jo vuosina 2008 ja 2016 antamissaan ratkaisuissa kiinnittänyt asiaan huomiota.

Vastaavia vastuunjakoa koskevia kysymyksiä liittyy apulaisoikeusasiamiehen mukaan myös vapautensa menettäneiden henkilöiden säilytystilojen ja valtion virastojen kuntoon sekä terveellisyyteen.

Apulaisoikeusasiamies nostaa esille myös sen, että oikeusasiamiehen kanslian suorittamilla tarkastuksilla ja kantelujen käsittelyssä tulee toistuvasti esiin Senaatti-kiinteistöjen asema ja se, että virastojen vuokraamien tilojen puutteiden korjaaminen ei ole mahdollista ilman Senaatti-kiinteistöjen myötävaikutusta.

Lue lisää

Apulaisoikeusasiamies: Yli 70-vuotiaiden koronaohjeistus keväällä ei ollut syrjintää

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – asiaan puututtiin tarkastuksessa

Verottajan asiakaspalvelulle moitteet apulaisoikeusasiamieheltä – toimistossa pitkät jonot ja osaan puheluista ei vastattu ollenkaan

Oikeusasiamiehen mukaan automatisoitu verotusmenettely on perustuslain vastainen