Mystinen tauti vaivaa Tornionjoen lohia – verihaavaumat eivät selity vitamiinipuutoksellakaan - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Mystinen tauti vaivaa Tornionjoen lohia – verihaavaumat eivät selity vitamiinipuutoksellakaan

Oireita on havaittu Tornionjoen lohilla vuodesta 2014 lähtien.
Pekka Fali
Tornionjoen lisäksi lohilla on havaittu haavaumia Itämerellä ja Atlantin lohijoilla. Arkistokuva Tornionjoelta.

Tornionjoen lohien sairausoireille ja kalakuolemille ei löytynyt syytä myöskään vitamiinitasojen analyysistä, Ruokavirasto kertoo. Haavaisten lohien ja terveiden lohien B1-vitamiinin eli tiamiinin tasoista ei viraston mukaan löytynyt merkittäviä poikkeamia.

Tornionjoen lohien iholla havaittiin viimeksi viime kesänä syiltään tuntematonta punoitusta, verenvuotoja ja kuolioita ihon pintakerroksessa. Vastaavia oireita on havaittu Tornionjoen lohilla vuodesta 2014 lähtien.

Lisäksi kalakuolemahavaintoja tehtiin viime kesänä aiempaa enemmän.

Ruokavirasto on aiemmin kertonut, ettei kalojen sisäelimissä ollut muutoksia eivätkä virukset tai bakteerit olleet syynä kalakuolemille. Taudinaiheuttajaa ei toistaiseksi olekaan löytynyt.

"Mikä näitä aiheuttaa, se on kysymysmerkki", tutkimusprofessori Perttu Koski sanoo.

Ruokaviraston mukaan Tornionjoen tutkimuksissa vesistöalueelta ei löydetty tunnettuja kalojen vaarallisia tarttuvia tauteja.

Seuraava analyysin paikka koittaa ensi kesänä, jolloin Ruokavirasto pyrkii näyteyhteistyöhön Luonnonvarakeskuksen ja ruotsalaistutkijoiden kanssa.

Tutkimusprofessori Kosken mukaan suuri osa lohien haavaumista selittyy niin kutsutuilla mekaanisilla syillä, kuten kalastuksella.

"Iso rooli on näillä mekaanisilla vaurioilla, jotka syntyvät, kun kalat päästetään pyydyksistä irti."

Kalan verestäviä, tulehtuneita vatsoja kalastaminen ei Kosken mukaan kuitenkaan selitä. Tornionjoen lisäksi vastaavia tapauksia on tavattu Itämerellä ja Atlantin lohijoilla.

"Ei missään ole saatu selville, että mistä olisi kyse", Koski kertoo.

Viime kesänä osa Tornionjoen havainnoista kiinnitti huomiota uuteen piirteeseen, terveiden nousulohien hitaaseen käyttäytymiseen ja haluttomuuteen nousta kutualueille.

Ruokavirasto ei kuitenkaan saanut velttoja emolohia saaliiksi tutkimuksia varten. Viraston mukaan myös velttouden syiden selvittelyä jatketaan ensi kesänä.

Lue lisää

Kalastus ja hylkeet runtelevat Tornionjoen lohia – kalastusoppaan törkeäksi pyyntimuodoksi kutsuma punttiperhostelu haavoittaa kaloja

Lohen istutus Ounasjokeen masentaa

Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia runsaammin kuin kolmena edellisenä vuonna – viileä kevät ja myöhäinen tulva viivästyttivät lohen nousua

Älä syyllisty suomalaisen kotikokin perisyntiin lohen grillauksessa – näin vältät kuivan ja mauttoman lopputuloksen