Kotimaa

Iran ampui matkustajakoneen vahingossa alas – "inhimilliset virheet Yhdysvaltojen seikkailupolitiikan aiheuttaman kriisin aikana johtivat katastrofiin"

Iran myöntää ampuneensa vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Ukraina haluaa virallisen anteeksipyynnön ja korvauksia.
Iran sanoo, että lentokoneen ampumisen syynä oli inhimillinen virhe. Iranin uutistoimiston Irnan kuvaa putoamispaikalta keskiviikkona. Lehtikuva / AFP / IRNA / Akbar Tavakoli

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa Iranilta virallisen anteeksipyynnön ja korvauksia ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumisesta, kirjoittaa Ukrainskaja Pravda.

Zelenskyi kommentoi Facebookissa Iranin asevoimien ilmoitusta, jossa se myöntää, että kone ammuttiin vahingossa alas. Zelenskyi vaatii Iranilta avointa tutkimusta tapahtuneensa ja syyllisten saattamista edesvastuuseen.

Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau on kommentoinut Iranin ilmoitusta. Trudeau sanoo, että asia on tutkittava ja saatava päätökseen. Hän vaatii asiassa läpinäkyvyyttä ja perää oikeutta uhrien läheisille.

Iran myöntää ampuneensa vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Iran on aiemmin kertonut teknisen vian olleen putoamisen syy.

Iranin armeija sanoo lausunnossaan, että syynä oli inhimillinen virhe sen jälkeen, kun kone lensi lähellä tärkeää paikkaa, joka kuuluu Iranin vallankumouskaartille. Armeijan mukaan kone muistutti muodoltaan ja lentokorkeudeltaan "viholliskohdetta". New York Times kirjoittaa, että armeijan mukaan virheen taustalla oli matkustajakoneen odottamaton kääntyminen kohti sotilastukikohtaa.

"Inhimilliset virheet Yhdysvaltojen seikkailupolitiikan aiheuttaman kriisin aikana johtivat katastrofiin. Syvät pahoittelumme, anteeksipyyntömme ja surunvalittelumme kansallemme, kaikkien uhrien perheille ja muille osallisille kansoille", Iranin ulkoministeri Javad Zarif tviittasi.

Myös maan presidentti Hasan Ruhani viittasi asevoimien löydöksiin ja ilmaisi pahoittelunsa ja surunvalittelunsa. Ruhani tviittasi tutkimusten jatkuvan.

Lentoyhtiö Ukraine International Airlinesin matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen. 176 ihmistä kuoli. Matkustajakoneessa oli muun muassa Iranin, Kanadan, Ukrainan ja Ruotsin kansalaisia. Koneen piti lentää Kiovan kautta Kanadaan.

Boeing 737 -matkustajakone putosi hieman sen jälkeen, kun Iran oli ampunut ohjuksia kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen tukikohtaan Irakissa. Ohjusoperaation jälkeen Yhdysvaltojen ilmavoimien toiminta Iranin raja-alueiden läheisyydessä lisääntyi, Iranin asevoimat kertoo tiedotteessa CNN:n mukaan.

CNN:n haastatteleman asiantuntijan mukaan Iranin olisi pitänyt iskujen jälkeen sulkea ilmatilansa tai keskeyttää matkustajalennot.

Aiemmin muun muassa Kanada, Britannia, Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat pitäneet mahdollisena, että Iran olisi pudottanut koneen vahingossa.

Iranin ilmailuhallinnon johtaja Ali Abedzadeh sanoi aiemmin olevansa varma, että pudonneeseen ukrainalaiskoneeseen ei osunut ohjusta.

"Yksi asia on varma: tähän koneeseen ei osunut ohjusta", Abedzadeh sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa pääkaupunki Teheranissa.

Iranin asevoimien lausunnon mukaan lentokoneen ampumiseen syyllistynyt joutuu vastuuseen teoistaan. Armeija aikoo myös ryhtyä laajoihin uudistuksiin varmistaakseen, että virhe ei toistu. Vallankumouskaartin virkamiehiä on käsketty antamaan kansalle selitys tapahtumille valtion mediassa.

Iranilaiset ovat ilmaisseet tuohtumustaan sosiaalisessa mediassa.

"Heidän oli tarkoitus kostaa julmasti Yhdysvalloille, ei kansalle", paikallinen toimittaja Mojtaba Fathi kirjoitti New York Timesin mukaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on kommentoinut Iranin ilmoitusta, että Iran ampui alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Trudeau sanoo, että asia on tutkittava ja saatava päätökseen. Hän vaatii asiassa läpinäkyvyyttä ja perää oikeutta uhrien läheisille.

Maahansyöksyssä kuoli 176 ihmistä.

Aiheet Iran
Lue lisää

Yli sata yhdysvaltalaissotilasta loukkaantui Iranin iskussa tammikuussa – saivat aivovammoja

Yhdysvaltain sotilasjohto myöntää: Iranin viime viikon iskuissa vammoja 11 amerikkalaissotilaalle

Iran kiistää USA:n, Kanadan ja Britannian väitteet ohjuksen osuudesta koneen putoamiseen – lentoturmassa menehtyi 17 Ruotsin kansalaista

New York Times -lehden julkaisemalla videolla näkyy, kuinka ohjus ilmeisesti osuu lentokoneeseen Iranissa