LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kotimaa

Lähtisikö luontoon vai salille? Sisäliikunnalla voi kohottaa itsetuntoa, mutta stressin lievittämisessä se jää auttamatta kakkoseksi

Eniten hyötyä luontoliikunnasta kokivat saavansa ne, jotka hakeutuivat luontoon lieventääkseen stressiä.
Markku Vuorikari
Sisällä liikkuminen ei tutkimuksen mukaan ole stressin lievittämisen kannalta niin tehokasta kuin luontoliikunta.

Liikunnan tunnettujen terveyshyötyjen lisäksi liikuntaympäristöllä on merkitystä hyvinvoinnin kannalta. Tuoreen, Tampereen yliopistoon tehdyn väitöstutkimuksen mukaan luontoympäristössä liikkuminen ja ihmisen psyykkinen hyvinvointi ovat suorassa yhteydessä toisiinsa.

Tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että mitä useammin ihminen liikkuu luontoympäristöissä, sitä parempaa on hänen psyykkinen hyvinvointinsa.

Filosofian maisteri Tytti Pasanen havaitsi väitöstutkimuksessaan, että luontoympäristöissä liikkumisella on liikunnan tunnettujen hyötyjen lisäksi myönteinen yhteys sekä välittömiin arvioihin liikunnan jälkeisestä olotilasta että pidempikestoiseen hyvinvointiin. Ehkä mielenkiintoisin havainto tutkimuksessa oli kuitenkin se, että sisällä tai ulkona muualla kuin luonnossa liikkumisesta ei vastaavia yhteyksiä löytynyt. Näin ollen luontoliikunta lievittää siis stressiä tehokkaammin kuin vaikkapa kuntosaliharjoittelu. Toisaalta esimerkiksi itsetunto koheni tutkittavilla eniten sisäliikunnan jälkeen.

Kyselytutkimuksessa eniten hyötyä luontoliikunnasta kokivat saavansa ne, jotka hakeutuivat luontoon lieventääkseen stressiä. Tämän lisäksi merkitystä oli sillä, mihin luontokäyntien aikana huomio kiinnittyi. Keskittyminen omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin, omaan tekemiseen sekä ympäröivään luontoon olivat kaikki yhteydessä parempaan mielialaan luontokäynnin jälkeen.

Väitöstutkimukseen sisältyneisiin kenttäkokeisiin osallistui noin 250 vapaaehtoista. Lisäksi siinä käytettiin hyväksi kahta valtakunnallista ulkoilukyselyä, joista toiseen vastasi yli 3000 ihmistä.

Väitöstutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää

Atria lahjoittaa 65 000 euroa tutkimukseen – "Atrian näkökulmasta on tärkeää, että Suomessa toimii alueellisesti elinvoimaisia yliopistoja ja korkeakouluja"

Näistä syistä kodinkoneet pitävät meteliä – asiantuntija kertoo

Sähkökäyttöisiä autoja voi olla vuosikymmenen lopussa 600 000 – maaseudulla latauspisteiden rakentaminen voi vaatia lisää tukia

MMM perusti työryhmän kehittämään Evon retkeilyaluetta – ympäristöpuolen edustajat eivät suostuneet mukaan