Kotimaa

Lähtisikö luontoon vai salille? Sisäliikunnalla voi kohottaa itsetuntoa, mutta stressin lievittämisessä se jää auttamatta kakkoseksi

Eniten hyötyä luontoliikunnasta kokivat saavansa ne, jotka hakeutuivat luontoon lieventääkseen stressiä.
Markku Vuorikari
Sisällä liikkuminen ei tutkimuksen mukaan ole stressin lievittämisen kannalta niin tehokasta kuin luontoliikunta.

Liikunnan tunnettujen terveyshyötyjen lisäksi liikuntaympäristöllä on merkitystä hyvinvoinnin kannalta. Tuoreen, Tampereen yliopistoon tehdyn väitöstutkimuksen mukaan luontoympäristössä liikkuminen ja ihmisen psyykkinen hyvinvointi ovat suorassa yhteydessä toisiinsa.

Tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että mitä useammin ihminen liikkuu luontoympäristöissä, sitä parempaa on hänen psyykkinen hyvinvointinsa.

Filosofian maisteri Tytti Pasanen havaitsi väitöstutkimuksessaan, että luontoympäristöissä liikkumisella on liikunnan tunnettujen hyötyjen lisäksi myönteinen yhteys sekä välittömiin arvioihin liikunnan jälkeisestä olotilasta että pidempikestoiseen hyvinvointiin. Ehkä mielenkiintoisin havainto tutkimuksessa oli kuitenkin se, että sisällä tai ulkona muualla kuin luonnossa liikkumisesta ei vastaavia yhteyksiä löytynyt. Näin ollen luontoliikunta lievittää siis stressiä tehokkaammin kuin vaikkapa kuntosaliharjoittelu. Toisaalta esimerkiksi itsetunto koheni tutkittavilla eniten sisäliikunnan jälkeen.

Kyselytutkimuksessa eniten hyötyä luontoliikunnasta kokivat saavansa ne, jotka hakeutuivat luontoon lieventääkseen stressiä. Tämän lisäksi merkitystä oli sillä, mihin luontokäyntien aikana huomio kiinnittyi. Keskittyminen omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin, omaan tekemiseen sekä ympäröivään luontoon olivat kaikki yhteydessä parempaan mielialaan luontokäynnin jälkeen.

Väitöstutkimukseen sisältyneisiin kenttäkokeisiin osallistui noin 250 vapaaehtoista. Lisäksi siinä käytettiin hyväksi kahta valtakunnallista ulkoilukyselyä, joista toiseen vastasi yli 3000 ihmistä.

Väitöstutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää

Painu suolle! – Pieni Valkmusan kansallispuisto Kymenlaaksossa vie syyslomalaisen lappimaisiin maisemiin

Koronavirus hiipii ihmisten uniin – poikkeustila aiheuttaa painajaisia

Suomessa 36 uutta koronavirustartuntaa – Pirkanmaalla ainakin kolme liittyy Tampereen yliopiston tartuntaketjuun

Joka neljäs haluaa tehdä enemmän etätöitä kuin ennen koronaa – "Tuottavuus ja työhyvinvointi lisääntyivät, kun ei tarvinnut stressaantua liikenneruuhkissa"