Kotimaa

Lakkorintamalla rytisee: Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Pro asettivat uhkauksen kahden viikon työnseisauksista – "ehkä kaikki kulminoituu kikyyn"

Lakko alkaa maanantaina 27. tammikuuta ja kestää kaksi viikkoa.
Kari Salonen
Paperiliitto on uhannut kahden viikon lakolla.

Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto uhkaavat kahden viikon työtaisteluilla. Lakot alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta. Työtaistelut uhkaavat sulkea sellu- ja paperitehtaita sekä Nesteen jalostamot. Yhteensä niiden piirissä on yli 38 000 työntekijää.

Kaikkien kolmen liiton piirissä neuvotteluissa hiertää kysymys kilpailukykysopimuksen mukaisesta 24 lisätyötunnista. Työntekijäjärjestöt haluavat niiden poistamista, mille työnantajaosapuolet eivät ole lämmenneet.

"Ehkä kaikki kulminoituu kikyyn, koska myös palkkaratkaisu on kiinni siitä", Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa järjestö on kuitenkin valmis neuvottelemaan ratkaisusta nopealla aikataululla. Pro ja Teknologiateollisuus ovat hänen mukaansa neuvotelleet tällä viikolla kahdesti, mutta seuraavaa neuvottelua ei ole vielä sovittu.

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo, että osapuolet ovat lähentyneet toisiaan "vaikeissa kysymyksissä", mutta järjestö pitää kiinni kiky-tunneista.

"Me lähtökohtaisesti olemme sitä mieltä, että työaikaa ei tarvitse lyhentää. Tässä kysymyksessä olemme todella kaukana toisistamme", Ruohoniemi sanoo STT:lle.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ei hyväksy kiky-tuntien jatkamista uudessa sopimuksessa. Hän vetoaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton solmimaan sopimukseen, johon kiky-tunteja ei sovittu uudelleen työnantajan vetoomuksesta huolimatta.

Kyseinen sopimus koskee lähes 100 000:ta työntekijää. Vientialaa olennaisesti koskevaa sopimusta pidetään muille neuvotteluille suuntaa näyttävänä päänavaajana.

"Ensin vientialan työnantajat vaativat, että päänavaajaa ja viennin sopimusten mallia pitää suojella. Nyt kun Teknologiateollisuus sai sovittua Teollisuusliiton kanssa sopimuksen, vaatimukset on täysin unohdettu", Vanhala sanoo tiedotteessa.

Työnantaja- ja työntekijäpuolen käsitykset kiky-tuntien luonteesta eroavat runsaasti toisistaan.

Esimerkiksi Paperiliitto viittaa kiky-tunteihin talkootyöaikana, joka solmittiin väliaikaisesti Suomen taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Työnantajärjestö Metsäteollisuuden mukaan työnajan pidentäminen kirjattiin työehtosopimuksiin pysyvästi.

"Ammattiliitoilta on nyt kadonnut kokonaan suhteellisuudentaju. Ne ovat valmiita uhraaman vientitulot, heikentämään suomalaisen tuotannon kilpailukykyä ja sahaavat myös omien jäsentensä oksaa", Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo tiedotteessa.

Metsäteollisuuden mukaan lakkoilu aiheuttaa hallaa myös työntekijöille tuotannonmenetysten sekä maine- ja kilpailuhaitan myötä. Hollmén syyttää ammattiliittoja vientitulojen uhraamisesta ja suomalaisen tuotannon kilpailukyvyn heikentämisestä.

Ammattiliitto Pro ilmoittaa lakonuhasta useissa kymmenissä yritysten toimipisteissä teknologiateollisuuden sopimusalalla.

Sen piiriin kuuluvat esimerkiksi Meyer Turun telakka, ABB:n kaikki toimipaikat, Nokian tehdas Oulussa Valmet Automotiven autotehdas Uudessakaupungissa ja Terrafamen kaivos Talvivaarassa.

Lisäksi Pro on ilmoittanut toimihenkilöiden työseisauksista paperiteollisuudessa, kemian alalla, kumiteollisuudessa sekä lasikeraamisessa teollisuudessa, jotka tukevat Teollisuusliiton ja Paperiliiton työtaistelutoimia.

Paperiliiton jättämä työtaisteluvaroitus koskee lähes 70 Metsäteollisuuden yritystä. Siihen kuuluvat Vanhalan mukaan käytännössä kaikki Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat, muun muassa Metsä Groupin, Stora Enson ja UPM:n toimipisteet. Lakon piirissä olisi liiton mukaan noin 9  000 työntekijää.

Pron ja Teollisuusliiton lakot uhkaavat alkaa maanantaina 27. tammikuuta. Paperiliiton tehtailla lakko alkaisi aalloittain niin, että se alkaisi sellu- ja massatehtaissa 26. tammikuuta ja muissa töissä 27. tammikuuta. Kaikki ilmoitetut lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Työtaistelutoimiin kuuluu myös sarja ylityökieltoja. Pro on aiemmin ilmoittanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, joka alkoi perjantaina ja kestää tammikuun loppuun. Nyt se ilmoitti ylityökiellosta myös kemian aloilla, kumiteollisuudessa ja lasikeraamisessa teollisuudessa. Kielto alkaa puoliltaöin sunnuntain ja maanantain välillä.

Keskiyöllä ylityökiellon aloittaa myös Teollisuusliitto.

Lue lisää

Nalle tempaisi uudet kortit pöytään

Suomen talouden kestettävä korona

VR: Veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa junaliikenteeseen

Ratkeaako paperiteollisuuden toimihenkilöiden työriita? Sovintoesitykseen odotellaan vastauksia