Oletko suunnitellut elämäntapamuutosta? Asiantuntija kertoo, miten voit välttää tyypillisimmän karikon - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Oletko suunnitellut elämäntapamuutosta? Asiantuntija kertoo, miten voit välttää tyypillisimmän karikon

On hyvä pitää mielessä, että elintapojen onnistunut ja pysyvä muuttaminen vaatii uusien tapojen opettelua arjessa pitkällä aikavälillä.
Pasi Leino
Hyvistä aikomuksista huolimatta kaikki eivät onnistu muuttamaan omia tapojaan.

LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa noin kaksi miljoonaa suomalaista yrittää kohentaa elintapojaan tavalla tai toisella alkuvuonna. Suomalaiset haluaisivat muuttaa erityisesti liikuntaan, omaan painoon, syömiseen, nukkumiseen ja stressiin liittyviä elintapoja.

Hyvistä aikomuksista huolimatta kaikki eivät onnistu muuttamaan omia tapojaan. Tutkimusten mukaan jopa yli puolet elintapamuutosremonteista epäonnistuu.

Lääketieteen tohtori ja LähiTapiolan terveyspalveluiden johtaja Jani Tikkanen kertoo, että elintapamuutosten epäonnistumiselle on useita syitä.

"Ehkä selkein ja yleisin syy on, että yritetään kerralla liian isoa remonttia, eikä uutta elämäntapaa pystytä ylläpitämään. Toisaalta on hyvä muistaa, että repsahdukset kuuluvat yleensä prosessiin jossain vaiheessa matkaa, eivätkä ne estä pitkän tähtäimen onnistumista", Tikkanen muistuttaa tiedotteessa.

On myös hyvä pitää mielessä, että elintapojen onnistunut ja pysyvä muuttaminen vaatii uusien tapojen opettelua arjessa pitkällä aikavälillä.

Tikkanen muistuttaa, että uuden asian oppiminen tai jostain paheesta poisoppiminen vaatii paljon toistoja ja onnistumisen kokemuksia. Ei siis kannata yrittää tehdä täysremonttia, vaan keskittyä mieluummin yhteen muutokseen kerrallaan.

"Kannattaa huomioida, että pienilläkin arjen positiivisilla valinnoilla ja tekemisillä on merkitystä terveiden elinvuosien kannalta. Istumisen vähentäminen ja kevyen arkiliikunnan lisääminen eivät vaadi maratonkouluja, vaan pieniä valintoja, joista voi rakentaa itselleen toistettavia rutiineja", Tikkanen kannustaa.

Mikäli on vaikkapa pudottamassa painoa, on keskeistä asettaa pitkän tähtäimen tavoite ja edetä askel kerrallaan sitä kohti.

"Koska olemme kaikki sosiaalisia eläimiä, voi onnistumisen todennäköisyyttä merkittävästi kasvattaa kertomalla tavoitteistaan läheisille tai ystäville, jotka voivat tukea päätöksissä matkan varrella", terveyspalveluiden johtaja vinkkaa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS 1–5.12.2019. Kyselyyn vastasi 1 120 Suomessa asuvaa henkilöä, jotka olivat iältään 15–74 -vuotiaita. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"

Finanssivalvonta arvioi vakuutusalan johtajien osaamista: "Jos sitä ei ole valittaessa, se hankitaan"

Kuka maksaa, jos maatalousharjoittelija mokaa? Vakuutuksista on hyvä ottaa selvää

Juha Koponen voi aloittaa LähiTapiola-ryhmän pääjohtajana – Koponen MT:lle: ”Finanssivalvonta on todennut, että heillä ei ole huomautettavaa minun aloittamiseeni pääjohtajana”