Suomessa tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja viime vuonna: Uusi elin pelasti yli 450 ihmisen elämän - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Suomessa tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja viime vuonna: Uusi elin pelasti yli 450 ihmisen elämän

Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula, ja uutta elintä odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä.
Eniten vuoden aikana tehtiin munuaisensiirtoja, toiseksi eniten maksansiirtoja. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomessa tehtiin viime vuonna 453 elinsiirtoa, mikä on enemmän elinsiirtoja kuin koskaan aiemmin, kertoo Munuais- ja maksaliitto. Aikaisempi ennätys vuodelta 2016 ylittyi reilulla 50 siirrolla.

Eniten vuoden aikana tehtiin munuaisensiirtoja, joita oli yhteensä 293. Toiseksi eniten tehtiin maksansiirtoja, 64 kappaletta.

Sydänsiirtoja oli 30 ja keuhkonsiirtoja 27. Lisäksi Suomessa tehtiin 39 haimansiirtoa, useimmiten yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa.

Elinluovuttajia Suomessa oli viime vuonna 141 ihmistä.

Luovuttajien keski-ikä oli reilut 54 vuotta. Nuorin elinluovuttaja oli 5-vuotias ja vanhin 82-vuotias, Munuais- ja maksaliitto kertoo.

Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula, ja uutta elintä odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä. Odotusjonossa olevista ehtii menehtyä Suomessa 5–10 prosenttia, kun elimistö ei enää kestä odotusta.

Lain mukaan jokainen suomalainen on elinluovuttaja, jos sitä ei ole erikseen kieltänyt. Elinluovutustahdostaan voi kertoa allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla elinluovutuskortti-sovelluksen puhelimeensa tai kirjaamalla tahtonsa Omakanta-verkkopalveluun.

Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen, Munuais- ja maksaliitosta kerrotaan. Moni vaikeakaan perussairaus ei estä elinluovutusta, jos luovutettava elin on terve. Myös iäkäs ihminen voi olla elinluovuttaja.

Elinsiirtoleikkaukset on keskitetty valtakunnallisesti Hyksiin Helsinkiin. Elinluovutusleikkauksia aivokuolleilta elinluovuttajilta tehdään kaikissa keskussairaaloissa.

Lue lisää

Kärsitkö uupumusasteisesta väsymyksestä ja häiritsevästä kutinasta? Saatat sairastaa vakavaa maksasairautta

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elintensä luovutukseen, mutta pitävät sen omana tietonaan – moni myös uskoo, etteivät elimet kelpaa luovutettaviksi

Joka neljännellä suomalaisella rasvoittunut maksa – Näillä seitsemällä vinkillä vältät rasvamaksan

Korona kasvatti etävastaanottojen kysyntää – "Koronan lisäksi kaikki muutkin sairaudet pitää hoitaa"