Iran kiistää peitelleensä matkustajakoneen alas ampumista – "Lausunnot perustuivat senhetkisiin tietoihin" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Iran kiistää peitelleensä matkustajakoneen alas ampumista – "Lausunnot perustuivat senhetkisiin tietoihin"

Iran on kutsunut asiantuntijoita Kanadasta, Ranskasta, Ukrainasta ja Yhdysvalloista osallistumaan turman tutkintaan
Iran on kutsunut maahan asiantuntijoita Kanadasta, Ranskasta, Ukrainasta ja Yhdysvalloista osallistumaan turman tutkintaan. LEHTIKUVA/AFP

Iranin hallitus kiisti maanantaina peitelleensä ukrainalaiskoneen alas ampumista. Maan armeijalta kesti useita päiviä tunnustaa, että se ampui viime viikolla vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Putoamisen syynä väitettiin aluksi olleen tekninen vika.

"Joitakin virkamiehiä on jopa syytetty valehtelusta ja peittelystä, mutta siitä ei ole kyse. Valehtelu on sitä, että tietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti vääristelee totuutta. Valehtelu on peittelyä: sitä, että tietää tosiasian, muttei ilmaise sitä tai vääntelee sitä", sanoi hallituksen tiedottaja Ali Rabiei Iranin valtiontelevision lähetyksessä.

Rabiein mukaan kaikki ennen lauantaita annetut lausunnot perustuivat senhetkisiin tietoihin.

Onnettomuus tutkitaan läpikotaisin, lupasi Iranin presidentti Hasan Ruhani sunnuntaina Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille puhelimessa. Onnettomuudessa kuolleista 176 ihmisestä seitsemän oli Ruotsin kansalaisia, ja kymmenen kotipaikka oli Ruotsi. Suurin osa kuolleista oli iranilaisia tai kanadalaisia.

"Meidän on pyrittävä varmistamaan, että tällainen järkyttävä tapaus ei voi toistua missään muualla maailmassa", Ruhani sanoi tiedotteessa.

Iran on kutsunut maahan asiantuntijoita Kanadasta, Ranskasta, Ukrainasta ja Yhdysvalloista osallistumaan turman tutkintaan.

Putoamispaikalta otetuissa valokuvissa on näkynyt puskutraktoreita, jotka näyttävät raivaavan aluetta. Iranin vallankumouskaartia komentava kenraalimajuri Hossein Salami kuitenkin vakuutti, että todistusaineistoon ei ole kajottu.

"Emme ole koskeneet mihinkään. Emme liikuttaneet koneen hylkyä, emme muuttaneet ympäristöä, emme siirtäneet ilmatorjuntajärjestelmää emmekä muuttaneet tutkalukemia", Salami sanoi Iranin parlamentille sunnuntaina.

Lue lisää

NY Times: Ukrainalaiskoneeseen osuikin yhden sijaan kaksi Iranin ohjusta

Kanadan Trudeau: Jos tilanne Iranissa ei olisi kiristynyt, alas ammutun koneen matkustajat olisivat yhä elossa

Iranissa pudonneessa ukrainalaiskoneessa oli tekninen ongelma, sanovat Iranin viranomaiset

Finnair ei lennä turmapaikan yli