Liki puolet koulujen rehtoreista uupuneita tai uupumisvaarassa – suuret kouluyksiköt voivat lisätä kuormitusta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Liki puolet koulujen rehtoreista uupuneita tai uupumisvaarassa – suuret kouluyksiköt voivat lisätä kuormitusta

Suomen Rehtoreiden puheenjohtajan Antti Ikosen mielestä kyselyn tuloksissa näkyy vahvasti rehtoreiden työn muutos.
Myös yhä suuremmat kouluyksiköt ja huoli oppilaiden ja opettajien jaksamisesta voivat lisätä rehtoreiden kuormitusta. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Yli puolet suomalaisista rehtoreista on innostuneita työstään, mutta liki puolet on myös uupuneita tai vaarassa uupua, selviää Suomen Rehtorit ry:n rehtoribarometrista. Rehtoreista yli 11 prosenttia oli uupuneita, ja yli 33 prosentilla oli selvä uupumisriski. Yli 55 prosenttia oli kuitenkin innostuneita työstään.

Suomen Rehtoreiden puheenjohtajan Antti Ikosen mielestä kyselyn tuloksissa näkyy vahvasti rehtoreiden työn muutos, esimerkiksi toimenkuvan laajentuminen hallinnolliseen työhön. Myös yhä suuremmat kouluyksiköt ja huoli oppilaiden ja opettajien jaksamisesta voivat lisätä rehtoreiden kuormitusta.

"Jos esimiehen voimavarat eivät ole kunnossa, sillä on kielteiset vaikutukset koko työyhteisöön ja mikä huolestuttavinta, myös koko kouluyhteisöön, aina oppilaisiin ja opiskelijoihin saakka", Ikonen sanoo tiedotteessa.

Barometri toteutettiin kyselynä sekä mittaamalla esimerkiksi rehtoreiden sykevaihteluita, unta ja liikkumista. Rehtoribarometri on osa kansainvälistä Principal Health and Wellbeing -tutkimushanketta.

Lue lisää

Koulukiusaaminen on aina väkivaltaa

Iisalmen Sanomat luopuu kyläkoulu-termin käytöstä, koska se on "asenteellinen ja harhaanjohtava": "Viittaa pienen piirin sisäilmaongelmaiseen tuppukyläkouluun"

Poika joutui olemaan neljää päivää pois yläkoulusta odottaessaan koronatestin tulosta – "Suomi pysähtyy, jos kaikki työntekijät ja opiskelijat jäävät kotiin pienen tukkoisuuden vuoksi"

Kyyneleitä ja koskettavia kohtaamisia