Sää jatkuu poikkeuksellisen lauhana –myrskykeliä ja "vähän kaikennäköistä sateen olomuotoa" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Sää jatkuu poikkeuksellisen lauhana –myrskykeliä ja "vähän kaikennäköistä sateen olomuotoa"

Pohjanmaalla puuskat voivat tänään ylittää 20 metriä sekunnissa. Keskiviikkona myrskylukemiin voidaan yltää Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueella.
Tiistai kuluu pitkälti pilvisessä mutta poutaisessa säässä koko maassa. Maan eteläosista Oulun korkeudelle lämpötila pysyttelee varovasti plussan puolella tai nollan tuntumassa. Lapissa on pakkasta 5–15 astetta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sää jatkuu vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lauhana, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Lämpötila on Lappia lukuun ottamatta plussan puolella.

Tiistai kuluu pitkälti pilvisessä mutta poutaisessa säässä koko maassa. Maan eteläosista Oulun korkeudelle lämpötila pysyttelee varovasti plussan puolella tai nollan tuntumassa. Lapissa on pakkasta 5–15 astetta.

Alkuillasta tiistaina lännestä on saapumassa Suomeen sadealue, ja koko maahan on luvassa sateita. Meteorologi Nina Karuston mukaan taivaalta on odotettavissa "vähän kaikennäköistä sateen olomuotoa".

"Etelässä ja lännessä sade tulee lähinnä pelkästään vetenä. Maan itäosassa ja Keski-Suomessa sade on tulossa aluksi lumena tai räntänä, mutta se muuttuu yön aikana vetisemmäksi", hän sanoo.

Lappiin sateet tuovat viitisen senttiä lisää lunta. Sateet hellittävät aamuksi, mutta keskiviikkona lounaasta saapuu seuraava sadealue, joka yltää koko maahan Lappia lukuun ottamatta. Sade tulee pitkälti vetenä.

"Ainakin maan etelä- ja keskiosassa sää on hyvin sateinen seuraavat kaksi päivää", Karusto tiivistää.

Sadealue saapuu voimakkaiden tuulien kera. Kaikilla merialueilla on tiistaipäiväksi voimassa kovan tuulen varoitus ja läntisillä merialueilla myrsky- tai aallokkovaroitus. Tuuli yltyy myös Länsi-Suomen maa-alueilla.

"Tiistaina Pohjanmaalla puuskat voivat ylittää 20 metriä sekunnissa. Samaten keskiviikkona Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueella tuuli voi yltää puuskissa myrskylukemiin", Karusto varoittaa.

Sateet vaikuttavat myös ajokeliin Lapissa, Oulun korkeudella ja Itä-Suomessa.

"Varsinkin pohjoisempana, jos lunta tulee viistosti ja loskaa kertyy maahan, kyllä se tekee ajo-olosuhteista vaikeat."

Lämpötila jatkuu vuodenaikaan nähden lauhana. Karuston mukaan joillain etelän mittausasemilla keskiviikkona hätyytellään lämpöennätyksiä. Sää on hänen mukaansa "aika syksyisen oloista".

"Suuressa osassa maata puhutaan jo poikkeuksellisen lämpimästä tammikuun alkupuoliskosta. Lapissa lämpötila on jäänyt ehkä harvinaisen puolelle", Karusto sanoo.

Meteorologit kutsuvat poikkeukselliseksi sääilmiötä, joka toistuu keskimäärin 2–3 kertaa sadassa vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa ilmiötä.

Lue lisää

Syyskuun lopun lämpimin lukema mitattiin Kokemäellä – mittari kipusi 23,5 asteeseen

Animaatio: Näin illalla alkava Aila-myrsky rymistelee läpi Suomen

Iskeekö Suomeen keskiviikkona Hilla vai torstaina Aila Aapelin voimalla? Syysmyräkän nimi ratkeaa rajuilman ajankohdasta

Lämmin sää jatkuu viikonloppuna, mutta sadekuuroja riittää koko maahan