Neste varoittaa lakon mittavista haittavaikutuksista – pahimmillaan jopa räjähdysvaara jalostamolla - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Neste varoittaa lakon mittavista haittavaikutuksista – pahimmillaan jopa räjähdysvaara jalostamolla

Lakot uhkaavat sulkea Nesteen jalostamojen lisäksi muun muassa Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat sekä monia muita tehtaita.
Neste huomauttaa, että talvi on poikkeuksellinen ja vaikea ajankohta jalostamon pysäyttämiselle, sillä prosessin osat ja laitteistot altistuvat jäätymiselle. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Pitkäaikainen häiriö polttoaineiden jakelussa lamaannuttaisi liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon, varoittaa Neste. Yhtiöllä on kemianteollisuuden lakkouhan piirissä noin 1 400 henkilöä.

Neste huomauttaa, että talvi on poikkeuksellinen ja vaikea ajankohta jalostamon pysäyttämiselle, sillä prosessin osat ja laitteistot altistuvat jäätymiselle. Siitä aiheutuu prosessin käynnistymisen viivästyksiä, jolloin tuotannon normaalitilaan saattaminen ja tuotteiden jakelu markkinoille vaikeutuu.

Yhtiön mukaan pahimmillaan jäätyminen voi aiheuttaa vakavia laiterikkoja ja sen seurauksena prosessin vuotoriskin ja räjähdysvaaran.

"Olemme erittäin huolissamme tilanteesta. Toivomme, että neuvottelujen osapuolet tekevät kaikkensa ratkaisun löytämiseksi, jotta mittavat vaikutukset yhteiskunnalle eivät toteudu, ja liikkumisen ja teollisen toiminnan turvallisuus voidaan taata", sanoo johtaja Hannele Jakosuo-Jansson Nesteeltä.

Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto uhkaavat kahden viikon työtaisteluilla, jotka alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta. Niiden piirissä olisi liittojen tietojen mukaan yli 38 000 työntekijää kymmenissä yrityksissä.

Lakot uhkaavat sulkea Nesteen jalostamojen lisäksi muun muassa Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat, Meyer Turun telakan, Nokian tehtaan Oulussa, Valmet Automotiven tuotannon Uudessakaupungissa ja Terrafamen kaivoksen Talvivaarassa.

Lue lisää

Neste aikoo lisätä tuulivoiman käyttöä Suomen tuotantolaitoksillaan

Neste paransi tulostaan – uusiutuvissa tuotteissa tuotantoennätys

Neste teki taas väkivahvan tuloksen – kasvattaa osinkoa ja tarjoaa myös lisäosingon

Neste sai lakonuhan siirryttyä lisäaikaa säiliöiden täyttämiseen