Kotimaa

Israelin poliisi otti kiinni kansanedustaja Anna Kontulan – vapautui kymmenen tunnin päästä

Kontula pyrki järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen.
Kontula vapautettiin maanantaina illalla yli kymmenen tunnin kiinnioton jälkeen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että kansanedustajiin ja heidän tehtäviinsä pitäisi liittyä koskemattomuus ja heidän tehtäviensä kunnioittaminen. Hän kommentoi kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) kiinniottoa.

Israelin poliisi otti Kontulan kiinni maanantaina kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Kontula kertoo tiedotteessa pyrkineensä järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen. Kontula vapautettiin maanantaina illalla yli kymmenen tunnin kiinnioton jälkeen. Hän on parhaillaan Jerusalemissa.

"Selvitetään, mitä on tapahtunut ja miten voimme auttaa", Haavisto sanoi eduskunnassa.

Kontula kertoo, että häntä yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt itseensä kohdistuneet epäilyt muun muassa tutkinnan häiritsemisestä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta. Hän ei suostunut allekirjoittamaan lausuntoa, jota ei pitänyt todenmukaisena.

Kontula halusi kiinnittää huomion samalla siihen, miten Suomi tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa.

Haaviston mukaan kansanedustajat ovat vapaita ilmaisemaan mielipiteitään.

"Mutta sitten hallitus viime kädessä päättää näistä linjauksista. Tällä hetkellä on tehty ne ratkaisut, jotka on tehty", hän sanoi.

Lue lisää