Kotimaa

Putin ehdottaa kansanäänestystä muutoksista Venäjän perustuslakiin – parlamentti nimittäisi pääministerin

Presidentti säilyttäisi asemansa maan asevoimien ylipäällikkönä.
Suorana televisioitava puhe pidetään Maneesi-näyttelyhallissa Moskovassa. Tapahtumaa seuraamaan on Kremlin mukaan ilmoittautunut liki tuhat toimittajaa ja kuvaajaa. LEHTIKUVA / AFP / MIKHAIL KLIMENTYEV

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ehdottanut linjapuheessaan perustuslakiin useita muutoksia. Putinin mukaan parlamentille pitäisi antaa oikeus nimittää pääministeri ja muut ministerit. Presidentin pitäisi vahvistaa esitetyt nimitykset, mutta hänellä säilyisi silti oikeus erottaa pääministeri ja tämän apulaiset, Putin sanoi. Presidentti säilyttäisi myös asemansa maan asevoimien ylipäällikkönä.

Putin myös ehdottaa, että korkeilla viranhaltijoilla, kuten aluejohtajilla, kansanedustajilla ja ministereillä, ei saisi olla kaksoiskansalaisuutta tai pysyvää oleskelulupaa jossain toisessa maassa.

Sama koskisi tulevaisuudessa myös presidenttiehdokkaita, joilta edellytettäisiin vähintään 25 vuoden asumista Venäjällä ennen ehdokkaaksi asettumista.

Putin ei sen sijaan vaikuttanut haluavansa muutosta nykyisen perustuslain kirjaukseen, jonka mukaan presidentin virkakaudet on Venäjällä rajoitettu kahteen peräkkäiseen.

Perustuslaissa voisi Putinin mukaan olla myös kirjaus, jonka mukaan sen kirjaukset Venäjän kansalaisten oikeuksista ylittävät kansainvälisen oikeuden määräykset.

Putinin mukaan perustuslakiin tehtävistä muutoksista pitäisi järjestää kansanäänestys.

Kehotti venäläisiä syntyvyystalkoisiin

Vuotuisen linjapuheensa alussa Putin käsitteli Venäjän väestöpolitiikan ongelmia. Hän korosti, että syntyvyys on saatava maassa nousuun ja etenkin lapsiperheiden taloudellista tilannetta on kohennettava.

Suurelle näytölle heijastettujen grafiikoiden tukemana Putin ehdotti lapsilisien määrä lisäämistä ja tukien maksamisen jatkamista myös toisen ja kolmannen lapsen osalta. Lisäksi Putin ehdottaa "ilmaista ja terveellistä lämmintä ateriaa" peruskoulujen ensimmäisille luokille.

Putinin puheen ensimmäinen puoli tuntia keskittyi lähes yksinomaan lapsiperheiden aseman ja koulutuksen parantamiseen. Monisatapäinen yleisö keskeytti puheen useaan otteeseen suosionosoituksin.

Presidentti totesi tyytyväisenä, että Venäjällä lapsikuolleisuus on laskenut historiallisen alas ja odotettavissa oleva elinikä on korkeampi kuin aiemmin.

Suorana televisioitavaa presidentin puhetta Maneesi-näyttelyhallissa on saapunut kuulemaan poliitikkojen lisäksi Venäjän korkeinta eliittiä hallinnosta, oikeuslaitoksesta, asevoimista ja kirkosta.

Lue lisää

Tsaarin varjo vaikeuttaa korona-arkeamme

Kiina testaa yhdeksän miljoonan asukkaan kaupungissa kaikki asukkaat koronaviruksen takia – Venäjällä ennätysmäärä tartuntoja

Venäjän koronatartuntojen määrä rikkoi jo kevään ennätyksen, Espanjassa hallitus harkitsee poikkeustilaa Madridin alueelle

Presidentin kanslia vahvistaa tiedon: Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat aseriisunnasta huomenna Helsingissä