Kuolleesta pulusta löytyi herkästi tarttuva lintuvirus Porvoossa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kuolleesta pulusta löytyi herkästi tarttuva lintuvirus Porvoossa

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan.
MT arkisto
Kuvituskuva kesykyyhkystä.

Porvoon keskustasta kuolleena löydetystä kesykyyhkystä eli pulusta on todettu tarttuva lintuvirus, kertoo Ruokavirasto.

Pulusta löytynyt paramyksovirus on voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Taudin oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita, kuten kävely pää vinossa.

Ruokaviraston tiedotteen mukaan Porvoon keskustassa oli havaittu useita kuolleita ja sairaita kesykyyhkyjä vuodenvaihteessa.

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan.

"Lintujen pitäjien tulisi huolehtia muun muassa siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa. Lisäksi lintujen rehut ja juomavesi tulee suojata luonnonvaraisilta linnuilta. Lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille", Ruokavirasto ohjeistaa.

Sama virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia. Luonnonvaraisilla linnuilla kyseinen virustartunta ei ole lakisääteisesti vastustettava eläintauti. Edellisen kerran samaa virusta on todettu Suomessa kesykyyhkyssä vuoden 2018 lopussa.

Lue lisää

ESS: Viking Malt halusi tappaa puluja – KHO kumosi poikkeusluvan

ETT: Kyyhkysvirus riski siipikarjatiloille

Paramyksovirusta tavattu puluilla Joensuussa

Ensi- ja turvakotien liitto: Avunhakijoita enemmän kuin koskaan – erityisesti on lisääntynyt lähisuhdeväkivaltaan haettava apu