Kysely: Vain 7 prosenttia työikäisistä suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kysely: Vain 7 prosenttia työikäisistä suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä

Ne harvat, jotka haluavat muuttaa, eivät ole kiinnostuneita muuttamaan kovin kauas nykyisestä asuinpaikasta. He haluaisivat löytää uuden asuinpaikan korkeintaan sadan kilometrin päässä nykyisestä.
Maija Partanen
Tubettaja Inari Ferdandez pakkasi tavaroita kesällä Sodankylään muuttoa varten.

Tuoreen Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kotipaikkauskollista väkeä, sillä vain seitsemän prosenttia 25–64-vuotiaista suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle.

25 prosenttia kyselyn vastaajista valitsi vaihtoehdon ”En haluaisi muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle, ellei ole aivan pakko”.

Suurimpina esteinä työn perässä toiselle paikkakunnalle muuttamiselle suomalaiset mainitsevat sen, että puolisolle ei olisi siellä töitä tai opiskelupaikkaa, työn palkka ei riittäisi elämiseen uudella paikkakunnalla sekä sen, että uudella paikkakunnalla olisi tarjolla vain määrä- tai osa-aikaista työtä.

Ei ehkä ole suuri yllätys, että muuttohalukkuus on suurinta nuorimmassa ikäryhmässä eli alle 25-vuotiaiden keskuudessa. 19 prosenttia tästä porukasta haluaisi muuttaa työn perässä.

Halukkuus muuttaa työn perässä putoaa rajusti jo heti seuraavassa 25-34 -vuotiaiden ikäryhmässä. Heistä nimittäin muuttaisi vain kahdeksan prosenttia.

Ne harvat, jotka haluavat muuttaa, eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita muuttamaan kovin kauas nykyisestä asuinpaikasta. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan he toivovat useimmiten, että uusi työpaikka löytyisi korkeintaan sadan kilometrin päästä nykyisestä kotipaikasta.

Taloustutkimuksesta arvioidaan, että melko lyhyellä muuttomatkalla pyritään mahdollisesti turvaamaan sosiaaliset suhteet sekä esimerkiksi isovanhempien tarjoamat lastenhoitopalvelut, kun toinen jalka ikään kuin pysyisi entisellä kotipaikkakunnalla.

Taloustutkimuksen kysely tehtiin viime vuoden marraskuussa. Siihen vastasi 1011 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää:

Lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa – yrittäjistäkin lähes kolmasosa

Lue lisää

Joka kolmas suomalainen myöntää laiminlyövänsä pelastusviranomaisten suosituksia: Joissain kodeissa olevia palosammuttimia ei ole tarkastettu ikinä

Nämä ovat suomalaisten seksiasentojen inhokit ja suosikit – seksuaaliterapeutti selittää, mistä erot mieltymyksissä johtuvat

Kysely: Jos hallituksen ehdottama perhevapaamalli toteutuu, isälle kiintiöidyt perhevapaakuukaudet valuvat yhä äideille

Puolet yrityksistä joutunut vähentämään investointejaan koronan vuoksi: "Tulos on huolestuttava"