Syyte: Mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan, tarkoitus iskeä väkijoukkoon uudenvuodenaattona 2018 - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Syyte: Mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan, tarkoitus iskeä väkijoukkoon uudenvuodenaattona 2018

Syytteen mukaan mies ehti valmistaa koeräjähteen ennen kiinniottoaan lokakuussa 2018.
Poliiseja turvaamassa Senaatintorin uudenvuodenjuhlaa 31. joulukuuta 2018. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Helsingin käräjäoikeudessa on tänään alettu käsitellä syytettä, jonka mukaan mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan. Syyttäjän mukaan 22-vuotiaan miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Syytteen mukaan mies ehti valmistaa koeräjähteen ennen kiinniottoaan lokakuussa 2018.

"Lisäksi syytetty on ladannut internetistä materiaalia, jossa on ollut ohjeita pommin valmistamiseen sekä suunnitellut ottavansa tarvittavia aineksia pommiin työpaikaltaan", syytteessä sanotaan.

Syytetty on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän kuitenkin myöntää valmistaneensa räjähteen ja puhuneensa humalassa sen räjäyttämisestä.

Esitutkinnassa mies on kertonut toivovansa, että eri kulttuurit ja uskonnot eivät olisi samassa paikassa. Hänen mielestään Euroopassa pitäisi olla "eurooppalainen kulttuuri".

Väestötietojen mukaan miehellä ei ole Suomessa osoitetta. Käräjäoikeuden mukaan hänellä on oikeudenkäynnissä venäjän kielen tulkki.

Mies oli lokakuussa 2018 kiinniotettuna tai tutkintavankeudessa viikon ajan, minkä jälkeen hänet päästettiin vapaaksi.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta. Tuomio asiassa annetaan helmikuun loppupuolella.

Lue lisää

Haltialan tilalta löytyy vielä pehtoori, joka hoitaa niin paperi- kuin viljelytöitäkin

Pääkaupunkiseutu toimii yhtenä valkoposkihanhien hautomoista, kanta kasvoi kymmenyksen – ketut, lokit ja kotkat syövät osan myös kaupungissa

Helsingissä havaittu radioaktiivisia aineita, lähteenä ilmeisesti ydinvoimalaitos

Helsinki nauttii vuosia jatkuneesta akateemisten aikuisten keskittymisestä – Asiantuntijan mukaan aivovuoto vaikeuttaa tasapainoista aluekehitystä