Kotimaa

MTK Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja kettukuljetuksiin käytettävistä liettualaisista autoista: "Ei olisi ollenkaan pitänyt päästää Suomeen"

Kuljetusautot tulevat maasta, jossa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa (ASF).
Esko Keski-Vähälä
Kymmeniä turkistarhaajia kokoontui aiemmin tällä viikolla kettukuljetuksia koskevaan mielenilmaukseen Kokkolaan Vitsarin Shellille.

Parhaillaan meneillään olevassa siitoskettujen vientioperaatiossa ketut kuljetetaan Kokkolasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle liettualaisilla eläinkuljetusautoilla.

MTK Keski-Pohjanmaan puheenjohtajan Atso Ala-Kopsalan mukaan ulkomaisia eläinkuljetusautoja ei olisi pitänyt lainkaan päästää Suomeen. Erityiseksi huoleksi asiassa nousee se, että autot tulevat maasta, jossa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa (ASF).

"Vaikka autot ovat perusteellisesti desinfioitu, riski taudin leviämisestä on aina olemassa. Autoja ei olisi ollenkaan pitänyt päästää Suomeen ja taudin leviämisen riskiä ei olisi pitänyt ottaa", Ala-Kopsala sanoo tiedotteessa.

Puheenjohtaja huomauttaa, että mikäli ASF leviää Suomeen, tarkoittaa se loppua lupaavasti alkaneelle sianlihan viennille Kiinaan.

Hän lisää, että Eläinten terveys ETT:n laatimissa eläinten vientiä koskevissa ohjeissa painotetaan, että ulkomaiset eläinkuljetusautot ja kuljettajat eivät saa käydä suomalaisilla tiloilla.

"Ihmettelemme suuresti sitä, että tällainen toiminta Suomessa on edes sallittua", Ala-Kopsala jatkaa.

Lue lisää:

ASF-alueelta saapuva eläinkuljetusauto voi tuoda afrikkalaisen sikaruton Suomeen – ratkaisevaa on, missä käytössä auto on ollut ASF-maassa ja missä se käy Suomessa

Lue lisää

Turkistarhauskielto etenee maailman suurimpiin kuuluvassa turkistuottajamaassa – Puolan senaatti hyväksyi uuden eläinsuojelulakiluonnoksen

Ranska kieltää kiertävien sirkusten villieläimet, minkkitarhauksen sekä delfiinien ja miekkavalaiden pitämisen delfinaarioissa

Animalia iloitsee Puolan parlamentin alahuoneen ratkaisusta: hyväksyi turkistarhauskiellon

Kotieläimet ja lemmikit eivät nykykäsityksen mukaan levitä koronavirusta ihmisiin – minkki on kuitenkin poikkeus