Kotimaa

Puoliltaöin iskee eteläiseen Suomeen föhn-tuuli, torstaina odottaa viileys – ja sitten taas lauhtuu

Tiistaista on tulossa tuulinen päivä suureen osaan maata. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Maan etelä- ja keskiosiin on puoliltaöin odotettavissa lämmin hetki. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että läntisen virtauksen voimistuminen tuo tullessaan föhn-tuulen. Kun samaan aikaan Suomen ylle tulee lämmintä ilmamassaa, vuorokauden vaihteessa sää on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin.

Yön lämpötilaksi Ilmatieteen laitos ennakoi 4–9 plusastetta.

Päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kuvailee tiistaita tuuliseksi mutta aurinkoiseksi ja melko poutaiseksi suuressa osassa maata. Lappiin on luvassa joitakin lumikuuroja.

Lämpötila laskee tiistaina iltaa kohti, ja keskiviikkona ja torstaina maahan on tulossa kylmempi virtaus pohjoisen puolelta.

"Keskiviikkona maan keskiosissa on jo laajasti pakkasta. Päivät ovat melko poutaisia ja aurinkoisia siitä huolimatta, että on kylmempää", Viljamaa sanoo.

Torstaina aamulla koko maa on pakkasen puolella, mutta päivän aikana lähestyvä matalapaine tuo maan keski- ja pohjoisosiin lumisadetta illaksi. Sadealueen väistyttyä viikonloppua kohti sää lauhtuu jälleen.

"Lumien puolesta etelässä on edelleen aika toivottoman näköistä. Luultavasti lumisateita ei ole etelään asti tiedossa", Viljamaa kertoo.

Lumiraja kulkee Joensuun paikkeilta Suomenselän yli Keski-Pohjanmaalle. Lumen syvyys on suurinta Itä- ja Keski-Lapissa, jossa lunta on lähes tai hivenen yli 80 senttiä.

Lue lisää

Lappiin on satanut ensilumi – maanantaina lunta voi sataa paikoitellen etelässäkin

Lauantaina lämpötila voi nousta maan lounaisosissa jopa 28 asteeseen

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä

Vuosittaiset metaanipäästöt ovat entistä suuremmat – ilmakehässä on 2,6-kertaisesti metaania verrattuna esiteolliseen aikaan